Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gruff om gruvskatt att vänta under budgetförhandlingarna – De Gröna kräver beslut, gruvindustrin tillbakavisar

Från 2021
Terrafame gruva i Sotkamo.
Bildtext Talvivaara (Terrafame) gruva i Sotkamo, oktober 2019.
Bild: Taisto Lapila / Yle

Miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) har inför höstens budgetförhandlingar krävt att regeringen beslutar om att införa en särskild gruvskatt i Finland. Också medborgarorganisationer anser att tiden är mogen för en gruvskatt, men gruvindustrin varnar för följderna.

- Finland har än så länge avstått från att införa en särskild gruvskatt och är i det avseendet ett rätt exceptionellt land, konstaterar Saara Hietanen, skatteexpert vid medborgarorganisationen Finnwatch.

Gruvbolagen betalar visserligen både fastighetsskatt och samfundsskatt, men de utredningar som Finnwatch har gjort visar att gruvbolagen relativt enkelt kan flytta sina vinster utomlands och därmed undvika att betala skatt i Finland.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.
Bildtext Miljöminister Krista Mikkonen talar varmt för gruvskatt.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Flera andra länder har redan gått in för att beskatta gruvdriften på royalty-basis. Gruvbolagen betalar alltså en separat skatt eller ersättning för de mineraler som de gräver upp, oavsett om bolagen går med vinst eller inte.

- Tanken är att då gruvbolagen får rätt att utvinna mineraler är det skäligt att staten får en ersättning av något slag, förklarar Saara Hietanen.

Särskilt De Gröna har aktivt drivit på en sådan gruvskatt i flera år och miljöminister Krista Mikkonen vill nu göra slag i saken.

Regeringen har, i enlighet med regeringsprogrammet, låtit utreda möjligheterna att införa en gruvskatt, men om och när skatten verkligen ska införas finns det inga beslut om.

"Stora svårigheter"

Gruvindustrins intresseförening befarar att en sådan skatt skulle göra flera finländska gruvor olönsamma och att mängder av jobb skulle gå förlorade.

- Jag tror att det skulle betyda enormt stora svårigheter, särskilt för de stora dagbrotten i norra Finland, säger föreningens verksamhetsledare Pekka Suomela. Han påpekar att nya gruvprojekt kräver stora investeringar i början och att det tar tid innan gruvdriften blir lönsam.

Saara Hietanen invänder att det handlar om så mycket mer än bara ekonomiska incitament.

- Hur viktigt är det att vi har ett brett, hållbart skatteunderlag och att så många bolag som möjligt är med och betalar gruvskatt, frågar hon.

Varken finansminister Annika Saarikko (C) eller näringsminister Mika Lintilä (C) har velat kommentera frågan om gruvskatt närmare för Svenska Yle inför budgetförhandlingarna.