Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säsongsinfluensan kan återvända i höst: "Vi vet inte hur allvarlig den blir"

Uppdaterad 08.09.2021 09:15.
Medelålders man i läkarrock och munskydd står i en sjukhusaula och tittar in i kameran.
Bildtext Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen hoppas att människor också i år kommer ihåg att vaccinera sig mot säsongsinfluensa.

Då samhället så småningom återgår till det normala och kontakterna blir fler, är sannolikheten stor att också säsongsinfluensan ökar. Men när är osäkert, säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

– Om vi nu slutar använda munskydd och glömmer en god handhygien, så uppstår nya influensaepidemier mycket lättare. Men när en sådan uppstår och hur allvarlig den blir efter två års paus är svårt att säga.

I över ett och ett halvt år har vi klarat oss undan säsongsinfluensan då restriktionerna och rekommendationerna för covid-19 även förebyggt spridningen av influensan. 

Men nu hägrar en mer normal tillvaro med fler närkontakter i och med den nya hybridstrategin, vilket sannolikt innebär att säsongsinfluensan är tillbaka. 

Men hur och när är alltså oklart.

För att skjuta upp en möjlig influensavåg så länge som möjligt och minska antalet smittade vill HUS överläkare Eva Ruotsalainen hålla kvar rekommendationen att använda munskydd. 

– Nu har vi vant oss vid munskydd. Jag tycker därför att vi ska fortsätta använda dem, även om vi når en 80 procents vaccintäckning i oktober. På det sättet kan vi skydda oss mot den influensaepidemi som kommer i något skede.

Nainen katsoo kameraan lääkärintakki yllään. Taustalla vihreä puska.
Bildtext HUS överläkare Eva Ruotsalainen tycker vi ska fortsätta använda munskydd även om vaccintäckningen blir hög.

Infektionsöverläkare Juha Salonen hoppas också att vi i fortsättningen använder munskydd och kommer ihåg en god handhygien.

Han uppmanar alla till fortsatt försiktighet.

– Coronaviruset har inte försvunnit någonstans, det finns fortfarande många fall av covid-19 i Finland. Ifall det blir det en dubbel epidemi med både säsongsinfluensa och covid-19 kan läget bli kritiskt inom sjuk- och hälsovården.

Farhågan finns att personer skulle drabbas av dubbelinfektioner. En dubbelinfektion kan göra att sjukdomarna förvärras, vilket kan öka behovet av intensivvård och samtidigt öka dödligheten.

I början av förra hösten var sjukvårdspersonalen orolig för att en sådan situation skulle uppstå. Men finländarna vaccinerade sig flitigt mot influensan och scenariot förverkligades inte.

Juha Salonen hoppas därför att människor nu insett vikten av att också vaccinera sig mot luftvägsinfektioner, så som säsongsinfluensa.

– Jag tror att coronapandemin gjort oss mer medvetna om vaccinationernas betydelse. För riskgrupper och äldre personer kan också säsongsinfluensan vara dödlig. Det här har vi vetat länge och därför uppmanat människor att vaccinera sig. Nu hoppas jag att människor gör det också i fortsättningen.