Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två av de dömda pojkarna i Forsbyfallet är missnöjda med sin dom – om en månad klarnar det ifall mordfallet går till hovrätten

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 20:25.
Muistokynttilöitä Koskelan surmapaikalla.
Bildtext Ljus på brottsplatsen i Forsby i mars 2021. Arkivbild.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Tre pojkar, som vid brottet var 16 år gamla, dömdes förra fredagen (3.9) till långa fängelsestraff. Parterna, alltså de dömda och åklagarna, har en vecka på sig att anmäla missnöje och därefter en månad på sig att överklaga domen till hovrätten, skriver Yle Uutiset.

Två av de tre pojkarna som i fredags dömdes för att ha mördat en 16-årig pojke på Forsby sjukhusområde i Helsingfors har anmält missnöje med sin dom till Helsingfors tingsrätt.

De tre pojkarna, som är födda 2004, dömdes till över åtta, nio respektive tio år långa fängelsestraff för mordet i december i fjol samt för några andra tidigare brott.

Skillnaden i pojkarnas strafflängd härstammar från att de brukade olika mycket våld på offret i samband med mordet. Hittills har pojken med det kortaste och pojken med det längsta straffet anmält missnöje.

– Vi har inte beslutat om eller vad vi ska överklaga, utan ett sådant beslut fattas senare i september, säger Dani Palviainen, som representerar pojken med det kortaste fängelsestraffet.

I domen har tingsrätten beaktat pojkarnas låga ålder, varför de döms enligt en lindrigare straffskala.

Alla tre nekade till mord

Alla tre pojkar nekade till att de skulle ha mördat den jämnåriga pojken i december 2020. Pojkarna med de två längsta straffen medgav grovt dödsvållande och grov misshandel.

Pojken med det kortaste straffet medgav bara misshandel. Han hade dessutom avlägsnat sig från brottsplatsen under kvällen. De tre pojkarnas försvar utgick från att det inte rörde sig om ett uppsåtligt brott mot liv och att pojkarna hade deltagit i brottet i olika hög grad.

Tingsrätten bedömde ändå att brottet var avsiktligt och att de dömda hade agerat tillsammans och i samförstånd samt att de borde ha sett det som sannolikt att offret dör till följd av det många timmar långa våldet som riktades mot offret.

De tre svarande bedömdes också vara tillräkneliga i en sinnesundersökning.

Åklagarna funderar ännu på domen

Åklagarna har inte ännu anmält missnöje med domen eller sagt huruvida de överklagar den eller ej. Åklagarna är nöjda med brottsrubriceringen mord, men yrkar på ett till två år längre straff än de som tingsrätten delade ut.

– Vi fattar beslut i slutet av veckan, säger distriktsåklagare Satu Pomoell.

Janne Nuutinen, som representerar offrets anhöriga, sa genast efter att domen hade getts att de anhöriga godkänner domen. De anhöriga yrkade på tolv år långa fängelsestraff för alla de tre dömda pojkarna.

Missnöje måste anmälas en vecka efter att tingsrätten har gett sin dom och efter det har parterna en månad, det vill säga fram till 4 oktober, på sig att överklaga domen till hovrätten.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kaksi Koskelan murhasta tuomittua alaikäistä poikaa tyytymättömiä tuomioon – kuukauden sisällä selviää, jatkuuko henkirikoksen käsittely hovioikeudessa skriven av Katri Kirsi.