Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mårten Svartström om musiken som förändrade hans liv: ”Det var en märklig tid - jag var alltså satanist!”

Från 2021
Uppdaterad 11.09.2021 12:03.
Mårten Svartström spelar gitarr med bandet The Scrapes på Irland.
Bildtext En musikupplevelse eller -upptäckt kan vara så stark att den förändrar ditt liv. Mårten Svartström (längst till vänster) med bandet The Scrapes på Irland i mitten på 1990-talet.
Bild: Privat

Mårten Svartström samlar som bäst in historier för en kommande audioserie om musikupplevelser som har varit så stora att de har präglat och förändrat människors liv i grunden.

Sitter du på en sådan berättelse? Skriv och berätta, antingen direkt till marten.svartstrom@yle.fi eller via formuläret längst ner i texten.

Här är Mårten Svartströms egen historia:

Iron Maiden förändrade allt

Det började när jag som 14-åring hittade heavyn och hårdrocken via gruppen Iron Maiden. Jag blev helt besatt av dem och slukade allt som de hade gett ut.

Jag började även klä mig annorlunda (i svart), lät håret växa, tog upp gitarrspelandet, köpte mitt första trumset och började ta trumlektioner.

Snart gick jag vidare från heavyn till hårdare musikstilar som thrash metal och death metal - det var som en drog, jag ville ha hårdare och hemskare musik.

Via den musiken blev jag också bekant med satanismen.

Jag läste svarta bibeln och var - med facit på hand - löjligt ifrågasättande och upprorisk på religionstimmarna i skolan. En dag snickrade jag mig ett upp-och-nedvänt kors på slöjdtimmen, som jag bar hem och stolt ställde på fönsterbrädet i mitt rum.

Jag var alltså nu satanist!

Det var som en drog, jag ville ha hårdare och hemskare musik.

Mårten Svartström

Jag minns inte längre hur länge den här märkliga tiden varade i mitt liv - kanske ett år, kanske mera - men jag kommer ihåg att jag en dag bara bestämde mig för att nu fick det räcka, och så slängde jag korset och avsade mig satanismen.

Idag när jag tänker tillbaka på den här tiden, så inser jag att det var då som jag för första gången bestämde mig för vad jag egentligen ville göra i livet, att jag ville gå min egen väg - och framförallt, att jag i någon form i framtiden ville arbeta med musik.

Och satanist det var jag ju nog aldrig på riktigt, utan satanismen hade bara fungerat som en täckmantel för att testa gränser och för att se om det gick att göra något annat än det som kanske alla förväntade sig.

Nu vill jag höra din berättelse!

Det här är alltså, i korthet, berättelsen om hur en musikupplevelse påverkade mig i min ungdom. Jag skulle förstås ha så mycket mera att berätta om den här perioden i mitt liv - men nu vill jag istället höra din berättelse!

Har du påverkats så mycket av musik att ditt liv har ställts på ända? Vad var det i så fall du upplevde och varför blev händelsen så stor?

Det kan vara frågan om en artist, ett band, en låt, en musikstil, en konsert - vad som helst! - men en upplevelse eller musikupptäckt så stark att den kanske rentav formade ditt liv, eller styrde in dig på en ny livsbana.

Kanske påverkade den ditt utseende, ditt humör eller ditt beteende? Vilken skola eller utbildning du valde, eller vilka kompisar du hängde med? Kanske började du bara se på livet på ett annorlunda sätt?

Jag blev helt besatt av dem och slukade allt som de hade gett ut

Mårten Svartström om då han hittade Iron Maiden

Många av oss bär ju på en musikupplevelse, från oftast unga år, som kraftigt präglade våra liv just då, och som vi fortfarande kommer ihåg med värme, eller varför inte också med avsky eller skräck. Och det är just det här som den här serien skulle handla om: livserfarenheter, nostalgi och förstås musik.

Skicka in din historia till mig!

Om du känner igen dig i den här texten och är villig att berätta din historia, så vill jag gärna att du hör av dig till mig! Det går bra att först bara ta kontakt, men du får också gärna skriva kort vad din upplevelse handlar om.

Bland de historier som skickas in väljer jag ut ett antal som kommer att ingå i en audioserie om omvälvande musikupplevelser, serien publiceras på Yle Arenan 2022. Texterna kan också komma att publiceras på svenska.yle.fi. De vars historier jag önskar använda kontaktar jag personligen. Jag förbehåller mig rätten att redigera din text.

Du kan ta kontakt via formuläret här nedanför eller så kan du skicka mig ett brev per e-post till marten.svartstrom@yle.fi.

Formuläret har stängts och raderats. 15.12.2022

Diskussion om artikeln