Från "konstigt" och "fel" till "helt rätt tid nu" – eventuellt slopande av munskydd delar åsikterna i Grankulla
Efter ett drygt år av munskydd i butiker, kollektivtrafiken och andra sammanhang där människor samlas så känns munskyddet tryggt och vant. Hur känns tanken på en vardag utan munskydd nu när det äntligen kan bli aktuellt att trappa ner restriktionerna?
Enligt regeringens nya hybridmodell för hanteringen av coronapandemin så kan riksomfattande restriktioner eventuellt snart slopas. Det här blir aktuellt när minst 80 procent av dem som är tolv år eller äldre har fått två vaccindoser eller har erbjudits möjlighet att ta två doser.
Om vaccinationerna framskrider som beräknat kan den milstolpen nås om redan en månad.
Skulle vara skönt att slippa skydden
Pippi Collander tycker att det vore rätt skönt att bli av med munskydden ifall de inte längre rekommenderas.
– Nu går det ju an, men på vintern är det rätt svårt. Man har munskydd, glasögon och så eventuellt hörapparat också. Så slår det imma på glasen, säger Collander.
Hon leder barngrupper, och det är viktigt att kunna se barnen. Något som inte är så lätt med igenimmade glasögon.
Det har förts fram att munskydden kan användas i framtiden oberoende av coronapandemin, till exempel för att hindra spridning av influensa.
Collander tror att tröskeln att använda munskydd nu är lägre.
– Man har vant sig vid att se dem. Förr skulle man ju ha stirrat och trott att den som kommer emot med munskydd fått pesten, säger hon.
Det nya normala
För skydden har blivit en del av den normala vardagen. Ett arbetslag som stannat till vid parkeringen intill biblioteket funderar på frågan och kommer till att det nog skulle vara skönt att kunna lägga bort munskydden, men att det nog kommer att kännas väldigt konstigt, ja “nästan fel” att röra sig ute bland folk utan dem.
Kalle Aaltonen tycker att det har blivit en vana att ha munskydd. Han tror att han kommer att följa rådande rekommendationer för bärande av munskydd när de eventuellt ändras. Han tycker däremot inte att det kommer att kännas konstigt att vara eller se andra utan munskydd.
– Nej, det kommer att vara så att man går tillbaka till det gamla, så som det varit förut, säger han.
Bra tid att frångå munskydden
Inte heller Stig Nordling kommer att sakna munskydden.
– Det är absolut rätt tidpunkt att slopa dem. Jag tror för övrigt inte så mycket på effektiviteten, åtminstone inte när det kommer till mitt eget munskydd i tyg. Så kallade kirurgmasker är effektiva om man är kirurg och inte vill sprida bakterier i såret, säger han.
FFP2-skydden är enligt Nordling en annan sak. De ger ett visst skydd men är enligt honom i gengäld både obehagliga och dyra. Under diskussionen framkommer att Nordling själv är läkare. Då borde han ju ha en viss vana att bära munskydd?
– Inte alls, jag är patolog, svarar han.