Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Sargat Finland möter Nederländerna i EM – lyckas hemmalaget få bukt med världens bästa spiker?

Programmet är inte längre tillgängligt

Det nederlagstippade finländska volleybollandslaget har överträffat förväntningarna i hemma-EM. Finland har redan säkrat sin plats i åttondelsfinal och nu spelar man för att få möta lättast möjligt motstånd i slutspelsfasen.

Hemmalaget går in som knapp underdog i kvällens drabbning mot Nederländerna – inte minst då man saknar sin kapellmästare i offensiven, passaren Eemi Tervaportti.

Finland – Nederländerna

Hakametsä, Tammerfors, kl. 20.00

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Avbräcket är tungt. Finland har två spelare av yttersta världsklass. Liberon Lauri Kerminen och Eemi Tervaportti.

Tervaportti spelade inte i söndagens förlustmatch mot Ryssland men då hoppades och trodde finländska volleybollvänner att det bara handlade om en rotation i truppen. Dessvärre kom ett blytungt besked i går.

Tervaportti hade skadat sig i lördagens seger över Spanien och en magnetröntgen visade att han har en bristning i högra lårmuskeln. Domen var omedelbar: Tervaporttis EM är över. 

Belgien-proffset Akseli Lankinen blixtinkallades i truppen och han och Mikko Esko håller hög nivå, men de är inte passare av samma kaliber som Tervaportti.

Dessutom gick Finland miste om ledarskap i och med att Tervaportti var kapten i det blåvita laget. Niklas Seppänen tar nu över som kapten.

Comeback av nyckelspelare

Å andra sidan får Finland tillbaka vänsterspikern Sakari Mäkinen till kvällens drabbning.

Mäkinen glänste i Finlands segrar över Nordmakedonien och Spanien men saknades ur laguppställningen mot Ryssland.

Förklaringen var att Mäkinens coronatestet var positivt i söndags.

Senare samma kväll kom emellertid ett lugnande besked – det mer tillförlitliga PCR-testet var negativt.

Holländska världsstjärnan i blickfånget

Helt klart är att det blir hårda bud för Finland i kväll. Motståndaren Nederländerna toppar grupp C efter gårdagens 3–1-seger över Turkiet.

Ifall holländarna besegrar Finland kommer man att avancera till åttondelsfinal som gruppetta och undvika ett möte med A-gruppens kraftverk, Polen och Serbien.

Nederländernas superstjärna är högerspikern Nimir Abdel-Aziz. Han var tungan på vågen i går då de orangeklädda besegrade turkarna i gruppens toppmöte.

Abdel-Aziz har varit hela EM-turneringens bästa poängplockare och Finlands blockspel måste fungera ypperligt ifall man ska få stopp på den holländska smashfantomen.

Finland har visat prov på sisu

Finland har emellertid visat i hemma-EM att både spelhumöret och självförtroendet är på topp.

Finland må slå ur underläge i kväll men en seger skulle inte vara jätteskräll. Nederländerna är inte längre på samma nivå som på 90-talet då man vann OS-guld i Atlanta.

Hemmapubliken har gett Finland ett lyft och får hemmalaget en bra start på matchen så kan man mycket väl få Nederländerna på fall. Det skulle innebära att Finland spelar om gruppsegern mot Turkiet i morgon.

Kommentatorns tips: Nederländerna vinner thrillern

Marginalerna kommer att vara små. Att Finland saknar Eemi Tervaportti känns som den avgörande skillnaden. Nederländerna vinner med 3–1 i set.