Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Snart behöver dubbelvaccinerade i huvudstadsregionen kanske inte testa sig för coronaviruset – koordineringsgruppen: Gäller ändå inte alla

Från 2021
En person som sitter i en bil testas för coronaviruset av en vårdare klädd i skyddsutrustning.
Bildtext Ett coronatest utförs. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp rekommenderar att personer som har fått två doser vaccin i regel inte behöver testa sig för coronaviruset.

Vissa villkor måste ändå uppfyllas, såsom att symtomen är lindriga eller obefintliga, att det har gått minst en vecka sedan den andra dosen eller att personen har fått en dos samt insjuknat i coronaviruset inom de senaste sex månaderna.

Dessa personer behöver alltså inte söka sig till test om de misstänker att de har insjuknat i coronaviruset, anser koordineringsgruppen.

Däremot gäller rekommendationen exempelvis inte personer som med säkerhet har blivit exponerade för viruset, social- och hälsovårdspersonal som jobbar inom kundtjänsten samt personal inom äldrevården.

Innan rekommendationen blir verklighet bör en enhetlig linje inom hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt uppnås.

Hobbyverksamheten öppnar upp

Dessutom har koordineringsgruppen uppdaterat rekommendationerna för hobbyverksamheten i huvudstadsregionen efter att den så kallade tvåmetersregeln slopades.

Utgångsläget är att hobby- och tävlingsverksamhet ska vara möjligt för alla åldersgrupper, såväl inom- som utomhus, i huvudstadsregionens städer. I städernas lokaler måste ändå verksamheten ordnas så att närkontakter undviks så långt det går och vid behov kan gruppstorlekarna förminskas. Om reglerna inte efterföljs kan salbokningen upphävas eller verksamheten avbrytas.

Vidare säger sig koordineringsgruppen följa principen om barn och unga först och vill på så vis säkerställa barns och ungas hobbyverksamhet.

Gruppen rekommenderar fortfarande att personer över 12 år och hobbyverksamhetsledare använder munskydd om hälsan tillåter det.

Städerna som ingår i gruppen är Helsingfors, Esbo och Vanda. Även Grankulla följer i regel de restriktioner och rekommendationer som gruppen linjerar.

Diskussion om artikeln