Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige öppnar upp samhället i slutet av september: "Vi kommer att ha fulla salonger"

Från 2021
Uppdaterad 07.09.2021 16:58.
Folk på uteservering beställer mat.
Bildtext Avståndskraven på restauranger slopas i Sverige.
Bild: STELLA Pictures

Sverige kommer att öppna upp samhället från och med den 29 september. Ett vaccinationsbevis kan också bli aktuellt under en övergångsperiod.

Sverige lyfter nu på sina restriktioner som främst gäller restaurang- och kulturbranschen. Det innebär att deltagartaken tas bort, att svenskarna inte längre rekommenderas arbeta hemifrån och att avståndskraven försvinner från och med den 29 september.

– Restriktionerna kan inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, säger folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträff på regeringskansliet framför svenska flaggor.
Bildtext Johan Carlson menar att restriktionerna i sig inte hjälper att pressa ner smittspridningen. Fokus ska ligga på vaccinering.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Han menar att covid-19 inte kommer att försvinna helt, och varnar för att utbrott kan komma att ske, särskilt bland ovaccinerade. Han påpekar också att effekterna av vaccineringen är tydlig när det gäller dödstal och antalet svårt sjuka i covid-19.

– Beskeden vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september, säger Carlson.

"Fulla salonger"

I och med beslutet kommer man att kunna gå på kulturevenmang som vanligt igen från och med slutet av september.

– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Amanda Lind står utomhus och ler.
Bildtext Amanda Lind säger att hon hoppas på att vaccinpassen aldrig behöver användas.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Precis som i Finland har kulturbranschen varit hårt drabbad av coronarestriktionerna. Bland annat har artisten Carola Häggqvist och författaren Jonas Gardell har krävt att Sverige inför ett såkallat vaccinpass, alltså ett intyg över att man är vaccinerad mot covid-19, för kulturevenemang.

Under tisdagens pressträff meddelade kulturminister Amanda Lind att regeringen tagit fram ett förslag på vaccinbevis som skulle kunna användas vid större evenemang om folkhälsomyndigheten tycker att det är nödvändigt. Det förslaget går nu ut på remiss.

– Det gäller de allra största evenemangen, säger Amanda Lind.

Steg fyra av fem

De slopade restriktionerna betyder att Sverige nu tar det fjärde steget i avvecklingen av restriktionerna. Allt som allt finns det fem steg.

– Det som återstår är de allmänna råden om att hålla avstånd och god handhygien, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Inreserestriktionerna till Sverige gäller fortfarande.