Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Motion i Ingå: "Företagare behöver stöd så de kan anställa unga som sommarjobbare"

Från 2021
En blåbärsplockare häller blåbär i en hink.
Bildtext Sannfinländarna i Ingå vill att företagarna ska få hjälp med att anställa unga sommarjobbare.
Bild: All Over Press

Sannfinländarna i Ingå vill öka mängden sommarjobb för unga genom att stöda företagare.

Sannfinländarna har lämnat in en motion till fullmäktige i Ingå som handlar om att det i kommunen finns många företagare som har säsongsbetonade och kortvariga arbetsuppgifter.

Sådana arbeten finns bland annat vid hästgårdar, bärgårdar och skogsbruk, skriver Toni Korhonen och Jari Kivirinta i motionen.

Fyra frågor från Sannfinländarna

Korhonen och Kivirinta vill ha svar på vilka kostnader det leder till för småföretagaren att anställa en ungdom, hur företagarna ska få kontakt med unga som är intresserade av sommarjobb, på vilket sätt kommunen stöder anställandet av unga till kortvariga sommarjobb och varifrån eller av vem man får information om till exempel arbetsavtal.

I motionen föreslår Sannfinländarna att Ingå kommun genomför en enkät om temat för småföretagare och andra som eventuellt kan erbjuda sommarjobb och sedan sammanställer en kontaktlista.

Företagarna borde få svar på frågor

De vill också att kommunen ordnar ett möte om temat två gånger om året för att svara på företagarnas frågor.

"Kommunen borde skapa en anslagstavla på Ingås webbplats för registrerade arbetsgivare, där företagare kan annonsera jobb", avslutar Korhonen och Kivirinta sin motion som lämnades in till fullmäktige den 6 september.

Diskussion om artikeln