Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blev Finland blåsta på en straff mot Frankrike? Markku Kanerva var inte överens med domarna: ”I andra straffområdet hade man kanske visslat”

Från 2021
Teemu Pukki i en landskamp mot Frankrike.
Bild: AFP / Lehtikuva

VM-kvalgruppen är ett getingbo och målskillnad kan avgöra. Gick Finland miste om ett viktigt mål i Frankrike? "Jag tyckte att det var straff", säger Markku Kanerva om den omdiskuterade situationen.

Frankrike tog full pott i VM-kvalet mot Finland efter Antoine Griezmanns två mål. Det finländska laget hade inget att anmärka på utgången i matchen – det är svårt att göra mål om man inte har ett enda bokfört skott på mål.

Däremot lyfte Finlands förbundskapten Markku Kanerva frågan om Finlands blåstes på en straff i slutminuterna.

Efter franskt slarv gick Teemu Pukki mot mål och precis när han skulle skjuta föll han omkull. Paul Pogba låg i bakhasorna på Pukki och reprisbilderna visades många gånger.

– Jag vevade sekvensen flera gånger på bänken och jag tyckte att Pogba rörde Pukki. Jag frågade huvuddomaren efter matchen och enligt honom var kontakten för liten, säger Kanerva under nattens pressträff.

Situationen videogranskades, men VAR-domarna tyckte inte att det var straff.

– Jag frågade fjärdedomaren under matchen och han pratade om att Frankrikes målvakt var på bollen. Jag tyckte att det var straff. Ett mål där och det hade kunnat bli lite tryck på stopptid, men de fattar besluten. I andra straffområdet hade man kanske visslat.

"De visade extrem kvalitet"

Rasmus Schüller berättar om en tuff kväll på mittfältet.

– De visade extrem kvalitet i anfallsspelet. Vi visste att de är väldigt skickliga i kombinationsspelet och vi försökte krympa ytorna mellan lagdelarna. Skillnaden ligger i att de inte behöver mycket utrymme för att komma till lägen.

Karim Benzema och Antoine Griezmann i landslaget.
Bildtext Antoine Griezmann och Karim Benzema imponerade rejält.
Bild: STELLA Pictures / ddp

I motsats till Frankrike lyckades Finland inte omvandla bollinnehavet till målchanser.

– Vi är jättebesvikna över att vi inte kunde matcha dem bättre. Målet var att ta poäng, men det här var ett rättvist resultat. Vi får ta nya tag mot Frankrike i november.

Hoppas på fullsatt stadion

På den franska presskonferensen i Lyon kunde förbundskaptenen Didier Deschamps andas lite lugnare. Segern mot Finland betyder att Les Bleus är väldigt nära VM-spel.

– Jag är inte lättad, men jag är glad för en tung seger framför en magisk publik. Vi stod för en hel del bra i vårt spel, vi spelade på den nivå som vi kan, säger Deschamps enligt nyhetsbyråerna.

Under samlingen i oktober spelar Frankrike i Nations League-slutspelet. De avslutar VM-kvalet i november.

– Vi har ödet i våra egna händer inför avslutningen.

Finland fick också en skjuts framåt tack vare Kazakstans skrällkryss mot Bosnien-Hercegovina. Just nu ligger Finland trea i tabellen på sämre målskillnad än tvåan Ukraina.

– Det hänger på oss själva. Matchen mot Ukraina blir väldigt viktig. I kväll märkte man hur mycket energi publiken ger och jag hoppas att vi kan fylla Olympiastadion i oktober, säger Kanerva.