Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig jordbävning i sydvästra Mexiko – se video från skalvet

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 14:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
Video: Kraftigt jordskalv i Mexiko - se hur lampor och bilar skakar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sydvästra Mexiko har skakats av en kraftig jordbävning som inträffade strax öster om den mexikanska semesterorten Acapulco. Preliminärt mättes skalvet till 7,0 och det fick byggnader att skaka också i huvudstaden Mexiko City, ungefär 300 kilometer från skalvets epicentrum.

Skalvet inträffade strax före klockan nio på kvällen lokal tid (fem på morgonen finsk tid). Enligt USA:s geologiska myndighet USGS hade skalvet magnituden 7,0 och dess epicentrum låg ungefär 17 kilometer nordost om semesterparadiset Acapulco på bara 10 kilometers djup.

I delar av huvudstaden Mexico City rusade människor ut ur skakande byggnader, men ganska snart återgick kvällslivet till det normala.

Mexico City ligger alltså cirka 300 kilometer från skalvets epicentrum, men det har tillsvidare inte rapporterats om några riktigt allvarliga följder av skalvet från själva skalvområdet i delstaten Guerrero heller.

Enligt borgmästaren i Acapulco, Adela Roman, fanns inga rapporter om exempelvis allvarligt skadade eller dödsoffer, men litet senare uppgavs att åtminstone en person dött då en stolpe fallit över honom.

Den här bilden visar bråte som föll ner på parkerade bilar i Acapulco under skalvet.
Bildtext Den här bilden visar bråte som föll ner på parkerade bilar i Acapulco under skalvet.
Bild: EPA-EFE/David Guzman

Roman säger att skalvet orsakat en del jordskred och skador på byggnader och att efterskalven skrämmer människor i området.

En tsunamivarning utfärdades för delar av Stilla havet i samband med skalvet, men det har inte rapporterats om några tsunamivågor.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln