Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Odla hallon på bästa sätt – här hittar du de rätta knepen

Från 2021
En trädgård.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Hallon är nog utan tvekan ett av våra mest älskade bär. De rosaröda, underbart söta bären tar en snabbt tillbaka till sommaren. Det fina med hallon är ju att de kan dyka upp lite här och var, både längs skogsstigen och i trädgården.

Skillnaden mellan vilda och odlade hallon är stor. Odlade hallon kan vara upp till fem gånger större än vilda hallon, dessutom har odlade hallonbuskar betydligt färre taggar.

Det finns många olika typer av hallon. Sommarhallon är den vanligaste och även den härdigaste. Plantan är tvåårig och bär hallon på andra årets skott. Första året växer skottet upp till två meter beroende på sort och andra året ger de hallon.

Efter att sista bäret är plockat på sensommaren det andra året dör skottet och då är det bra att ta bort det, dels för att ge plats åt nästa års skott, dels för att hålla odlingen frisk och lättskött.

Hösthallon ger skörd redan på årets skott, men bären hinner sällan mogna i de nordligare delarna av landet. Odling av hösthallon lämpar sig därför bäst i de södra delarna av landet.

En hallonrabatt med trädgårdshallon.
Bildtext När hallonbuskarna börjar skjuta rotskott är det bara att klippa ner dem med gräsklipparen.
Bild: Monica Storm / Yle

Hallon passar bra mitt på gräsmattan

Hallon sprider sig med rotskott. Därför kan det vara till fördel plantera hallon i gräsmattan så man kommer åt roskotten med gräsklipparen innan de hinner sprida sig.

Det är enklast att plantera hallon i rader, det underlättar både skötseln och skörden. Oavsett hur du vill ha dina hallon ska du gräva ett ordentligt land till dem. Alla rotogräs och allt annat gräs skall bort om du odlar i gräsmattan.

Två personer som står med spadar och måttar ut var de ska börja gräva en hallonrabatt i en gräsmatta. Små hallonplantor står utradade på gräset och två skottkärror står i närheten.
Bildtext Hallonplantor ska inte planteras för tätt.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Plantera hallonplantor i höjd med jordytan eller någon centimeter lägre än de står i krukan. Ifall plantan har stått i krukan en längre tid kan rötterna ha växt runt i krukan och bildat en s.k. rotsnurr. Denna rotsnurr kan klippas upp lite för att underlätta etableringen.

Två personer som gräver bort gräs i en trädgård för att anlägga en rabatt.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Avståndet mellan plantorna ska vara minst 50 cm, gärna 70 - 80 cm, om man vill få ut så mycket som möjligt av dem. Har man flera rader är det bra att ha ett radavstånd på ca 1,5 m.

Vattna planteringen noggrant.

Hallon trivs i sol och sand

Hallon vill stå i soligt läge. Skörden blir betydligt mindre i halvskugga. Jorden skall helst vara kalkfattig, mullrik och lite åt det sura hållet (pH ca 6,5) för att hallonen ska trivas som bäst. Sandjord är att föredra. Jorden får inte vara för sur eftersom det försvårar upptagningen av näring.

Det är viktigt att inte plantera trädgårdshallon i närheten av vilda hallon. Vilda hallon bär ofta på olika sjukdomar som lätt sprider sig till trädgårdshallon.

En rabatt med nyplanterade små hallonbuskar.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Bygg hallonstöd – det lönar sig

Det lönar det sig alltid att stödja upp hallon. Oavsett vilken sort du väljer så har det visat sig att skörden blir betydligt större om du stöder upp hallonen, också de lägre sorterna.

Hallonbuskar som får stöd ger inte bara större skörd, de är också lättare att sköta om och står bättre emot väder och vind och snö.

Närbild av en odlad hallonbuske.
Bild: Monica Storm / Yle

På Strömsö har Jim gjort ett vackert stöd. Det här hallonstödet fungerar så att årets skott binds ner mot den yttre tråden på hösten eller tidigt följande vår innan de nya skotten får fart. Bären kommer således alltid på de yttersta skotten och de nya skotten får växa fritt i mitten.

Efter skörden ser man tydligt vilka skott som skall tas bort, dvs. de som bundits ner och burit hallon.

Söta Muskoka eller friska Ottawa

Till hallonodlingen på Strömsö valde vi två sorter, Muskoka och Ottawa. Muskoka är en av våra populäraste sommarhallonsorter, som ger vackert runda, djupröda bär med söt och aromatisk smak. Den är relativt frisk och ger mycket rotskott.

Ottawa är en annan mycket populär sort i Finland, den är frisk, bären lättplockade och får inte lika mycket rotskott som Muskoka. Den ger rikligt med sötsyrliga och svagt aromatiska bär.

Det finns många olika sorters hallon att köpa så det lönar sig att läsa på eller fråga i trädgårdshandeln innan du bestämmer dig för vilken eller vilka sorter du väljer till din trädgård.

Hallon är lätta att odla

Hallon behöver näring för att producera mycket bär, och friska sådana. Gödsla första gången i maj och eventuellt en gång till innan midsommar.

Efter skörden klipper du ner grenen som burit hallon för att ge plats åt nästa års skott. Det är viktigt att beskära ända ner till marken för att undvika att stubbarna blir en inkörsport för sjukdomar.

Hallon är inte särskilt svårt att odla. Med rätt metod blir du rikligen belönad och vad slår egentligen färska bär från egen trädgård? Alla borde få ha en egen hallonrad, eller två, tycker jag.

På andra språk

Diskussion om artikeln