Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-kvalet: Roligt att vara dansk fotbollsanhängare just nu – norska fotbollsfans har också anledning att le

Från 2021
Danmark firar 5–0-segern över Israel.
Bildtext Danmark firar 5–0-segern över Israel.
Bild: imago images/Gonzales Photo/ All Over Press

Danmark ångar på i VM-kvalet i fotboll. På tisdagen tog landet sin sjätte seger på sex matcher, och målskillnaden, den är hisnande läsning. Även Norge ligger bra till efter en väntad storseger över Gibraltar. Överlag går Norden bra just nu – i alla fall fyra av de fem länderna.

Danmark 5. Israel 0.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Danmark förde spelet på Parken i Köpenhamn och vann med lika klara som rättvisa siffror.

Knappast en slump, knappast särskilt överraskande, eftersom Danmark hittills varit hela det europeiska VM-kvalets bästa nation. Sex matcher, sex segrar och den alldeles osannolika målskillnaden 22–0.

I matchen mot Israel vann hemmalaget målförsöken med 14–3. Skotten på mål? 9–0. Det är inte bara Finland som kan ha svårt att komma till skott mot klart bättre motstånd.

Det dröjde ända till den 28 minuten innan Yussuf Poulsen gjorde matchens öppningsmål, men sedan började bollarna rassla in bakom Ofir Marciano i det israeliska målet.

Tre minuter senare: 2–0, Simon Kjaer. Tio minuter senare: 3–0, Andreas Skov Jensen. 17 minuter senare: 4–0, Thomas Delaney.

Och som om det inte var tillräckligt fastställde Andreas Evald Cornelius slutresultatet 5–0 på stopptid.

Danska fotbollsanhängare har all orsak att fira.

Hyfsat nöjda kan även Skottland vara. 1–0 borta mot Österrike lyfte upp skottarna på andra plats bakom de "omöjliga" danskarna. Israel föll till trea medan Österrike som gjorde ett bra EM i somras ligger på fjärde plats i F-gruppen.

Haaland tremålsskytt

I G-gruppen sågs två stora segrar, den ena mer väntad än den andra. Att ett Norge i prima form golvar Gibraltar är ingen överraskning, framför allt inte med en viss målspruta vid namn Erling Haaland i laget. 21-åringen noterades för tre mål i Norges 5–1-seger.

Erling Braut Haaland
Bildtext Erling Braut Haaland är en målskytt av högsta klass.

Norges övriga mål gjordes av Kristian Thorstvedt samt Alexander Sörloth, medan Reece Styche gjorde Gibraltars enda mål – lagets tredje i pågående VM-kval.

Trots norrmännens fem baljor var laget inte det målfarligaste i gårdagens omgång i G-gruppen. Holland var nämligen strået vassare. Turkiet fick ge sig med hela 1–6 på Johan Cruijff Arena i Amsterdam.

Memphis Depay var en glad tremålsskytt.

– Jag njuter av att spela och jag är i bra form. Nu är jag tillbaka och det är mitt självförtroende också, sade Depay enligt Uefa, syftande på sin knäskada.

Memphis Depay var tremålsskytt mot Turkiet.
Bildtext Memphis Depay var tremålsskytt mot Turkiet.

Hollands övriga mål gjordes av Davy Klaassen, Donyell Malen samt Guus Til.

Holland toppar gruppen med 13 poäng, Norge är tvåa med lika många poäng men med sämre målskillnad. Turkiet är trea med elva poäng.

Portugal vann utan Ronaldo

I A-gruppen gjorde Portugal ett litet ryck tack vare 3–0-segern över Azerbajdzjan på bortaplan. Inget märkvärdigt med den segern – förutom då kanske att Cristiano Ronaldo inte gjorde mål.

Men det faktumet förklaras naturligt med att han inte spelade. Målskyttar för lusitanerna i Ronaldos frånvaro: Bernardo Silva, André Silva och Diogo Jota.

Portugal avancerade till 13 poäng medan grupptvåan Serbien ligger på elva poäng efter gårdagens 1–1-match mot Irland. Irland ser för övrigt rejält utsågat ut: landet har bara två poäng på fem matcher och en högst anspråkslös fjärde plats i gruppen, bakom Luxemburg.

Diogo Jota och André Silva firar ett av Portugals mål.
Bildtext Diogo Jota och André Silva firar ett av Portugals mål.

VM-kvalet fortsätter i dag med tolv matcher. Av de nordiska länderna möter Sverige Grekland i Aten, medan Island gästas av Tyskland i Reykjavik. Sverige har tills vidare gjort ett fantastiskt kval och nappat nio poäng av nio möjliga. Seger eller oavgjort i kväll och Sverige passerar Spanien som gruppetta i B-gruppen.

Danmark, Sverige och Norge har med andra ord spelat förträffligt i kvalet till VM i Qatar 2022, och Finland har gjort ett minst sagt hyfsat kval så här långt. Det femte nordiska landet Island har dock haft svårigheter i J-gruppen. Önationen är femte av sex länder och har bara samlat fyra poäng på fem matcher. På onsdagskvällen blir motståndet dessutom möjligast tufft: ett Tyskland som tagit ledningen i gruppen.

Bland kvällens övriga intressanta matcher i kväll noteras Polen – England i Warszawa. Se ställningen i alla grupper exempelvis via Yles text-tv.

VM-kval 7.9.2021:

Azerbajdzjan–Portugal 0–3

Irland–Serbien 1–1

Bosnien-Hercegovina–Kazakstan 2–2

Frankrike–Finland 2–0

Österrike–Skottland 0–1

Danmrk–Israel 5–0

Färöarna–Moldovien 2–1

Montenegro–Lettland 0–0

Holland–Turkiet 6–1

Norge–Gibraltar 5–1

Kroatien–Slovenien 3–0

Ryssland–Malta 2–0

Slovakien–Cypern 2–0

VM-kval 8.9.2021:

Armenien–Liechtenstein

Kosovo–Spanien

Grekland–Sverige

Nordirland–Schweiz

Italien–Litauen

Belarus–Belgien

Wales–Estland

Ungern–Andorra

Albanien–San Marino

Polen–England

Nordmakedonien–Rumänien

Island–Tyskland

Diskussion om artikeln