Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ni har klockor men vi har tiden" – tidigare försvarsminister Enestam medger att operationen i Afghanistan var ett misslyckande

Från 2021
Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008.
Bildtext År 2008, talibaner står vakt medan deras talesperson Zabiullah Mujahid talar med en journalist i bergen i Helmand.
Bild: EPA/STRINGER

Sammanlagt 3 000 personer dog då fyra civila flygplan kapades av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida den 11 september 2001. Det blev upptrappningen till det längsta kriget USA varit involverat i och där även 2 500 finländska soldater deltog.

När de båda flygplanen träffade World Trade Center befann sig dåvarande försvarsminister Jan-Erik Enestam på ett flygfält i Warszawa.

- Jag var där tillsammans med försvarsministeriets informationschef Jyrki Iivonen. Tv:n var på, CNN sände och då såg vi hur det andra planet träffade skyskrapan. Vi blev naturligtvis väldigt till oss, Iivonen sade med det samma att "det här var inget misstag utan en medveten handling", och det visade ju sig att han hade rätt, säger Enestam.

Jan-Erik Enestam med överstelöjtnant Mauri Koskela.
Bildtext Överstelöjtnant Mauri Koskela tillsammans med försvarsminister Jan-Erik Enestam inför Utrikesutskottets höranden kring Finlands militära deltagande i Afghanistan, den 9 januari 2002.
Bild: Lehtikuva

Därefter åkte de till Helsingfors där försvarsministeriets chaufför förde dem till ett extra statsrådsmöte.

- Där konstaterade man läget och beslöt om hur man skulle följa med utvecklingen. Med tanke på utmaningarna kom beslutet om att skicka de första trupperna ganska snabbt, jag tror det var inom två veckor. Eftersom man visste att NATO-ledda styrkor skulle vara där, speciellt då amerikaner, så tror jag att beslutet kom så pass snabbt, säger Enestam.

Till en början sände Finland in en mindre trupp för att rekognosera.

- När de kom hem beslöt man att sända en liten styrka dit, vilket jag motiverade med att de skulle vara där i tre veckor för att se hur det går, stannar tre veckor till för att se hur det går, för att ge det ytterligare tre veckor. Efter det fattade man beslut om att Finland skulle delta i operationen, vilket man hållit sig till ända fram tills nu då man drog sig tillbaka, säger Enestam.

"Ni har klockor men vi har tiden"

Planen var hela tiden att försöka stävja terrorismen, men osäkerheten kring vad som skulle hända efter att trupperna anlänt var stor.

- Man visste att terroristerna hade sitt nätverk i Afghanistan. Men med facit i hand så kan man väl säga, också historiskt, att med militärkraft går det inte att förändra ett samhälle som har en helt annan kultur och där den religiösa extremismen är rådande. Jag kommer speciellt ihåg en av afghanerna som sade: "Ni har klockor, men vi har tiden" - och det visade sig att det var just precis så, säger Enestam.

Allt som allt deltog 2 500 finländska soldater i operationen i Afghanistan, två finländska soldater stupade och 15 skadades. Notan för den militära insatsen uppgick till 320 miljoner euro.

Lentokoneen aiheuttama räjähdys WTC tornissa.
Bildtext Totalt fyra amerikanska passagerarflygplan kapades den 11 september varav två flögs in i World Trade Centers tvillingtorn.
Bild: Spencer Platt / Getty Images

En rad experter har kritiserat Finlands insatser i Afghanistan, och också enligt Enestam var operationen misslyckad. Man klarade inte av att stävja korruptionen, man fick aldrig till stånd en tillit till den nya afghanska regeringen och det gick inte heller att bygga upp egna styrkor.

- Slutsatsen att lämna det hela är därför nu korrekt. Frågan är om allt har varit förgäves, men det tycker jag inte. Under 20 år kunde man förbättra kvinnors och barns situation på ett alldeles radikalt sätt. Barnen, också flickorna, fick undervisning så det har ändå skapats en grund för ett civilt samhälle när det gäller läskunnighet och utbildning. Det blir kvar som den bestående investeringen i landet, säger Enestam.

"Hoppet är något så krasst som pengar"

Strax efter talibanernas maktövertag i Afghanistan sades det också att kvinnorna skulle stanna kvar på sina arbetsplatser, men senare ändrade man sig då talibanernas talesperson Zabiullah Mujahidtog medgav att man inte kan garantera kvinnornas säkerhet i närvaro av soldater.

- De har lovat att respektera kvinnors och barns rättigheter, men samtidigt kommer man att tillämpa sharialagen där kvinnorna egentligen inte har några rättigheter. Jag tror ändå att det finns ett hopp, och det är så krasst som pengar. Talibanerna har inte resurser att regera så som de borde kunna. Alla tillgångar utomlands är frysta, och det finns inga möjligheter att bygga upp industrier som snabbt skulle kunna ändra på saken. Det internationella samfundet har sagt att bistånd kan man ge, men det förutsätter att de mänskliga rättigheterna respekteras, säger Enestam.

Enestam tror inte att landet har någon framtid utan stöd från andra statsmakter.

- Vad jag har förstått är talibanernas enda riktiga inkomstkälla försäljning av opium, och med det kommer man inte långt. Landet är rikt på mineraler men det tar tid att bygga upp en industri kring det, och det är förmodligen kineserna som kommer att bidra där, säger Enestam.

Diskussion om artikeln