Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Varma mackor med kantarellstuvning och mustig ölpicklad lök – mat med retrokänsla för det ultimata höstmyset

Vi hyllar 80-talets varma smörgåsar och serverar dem i en helt ny tappning. Rosta brödet innan du fyller det för ett krispigare resultat och servera med sötsyrlig lök som ger hela anrättningen färg och friskhet.

Trender finns i allra högsta grad även i mat- och dryckesvärlden. Det är underhållande att titta tillbaka på smaktrender som styrt oss. Från min tidiga barndom minns jag maträtter som kassler Hawaii eller fläskfilé Indiana med banan. 

Ett lyckligt barndomsminne för mig själv var helgens TV-kvällar med familjen med det lyxigaste tilltugget i världen just då – varma smörgåsar.

Här är en av mina favoriter, aningen anpassad till vårt årtionde.

Varm höstsmörgås med kantarellstuvning, bacon och ölpicklad löktrio

Börja med att pickla löken, gärna till och med dagen innan.

En burk med ölpicklad lök på ett bord

Ölpicklad löktrio

Det här behöver du:

1 röd lök

1 gul lök 

5 cm purjolök, använd gärna den gröna delen av purjolöken

1 dl ättika

1 ½ dl socker

2 dl vatten

1 dl öl (t.ex. Pale ale)

2 tsk salt

En burk med ölpicklad lök på ett bord

Gör så här:

  1. Skiva löken i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en glasburk med lock. 

  2. Koka en lag på ättika, vatten, socker och salt. När sockret smält helt häller du i ölen och låter sjuda ännu en stund. 

  3. Häll den varma lagen över löken och låt kallna.

En ungsform med gräddade varm smörgåsar med kantarell.

Kantarellmacka

Det här behöver du, 6 portioner:

ca 1 l kantareller (eller trattkantareller)

3 msk smör

2 msk vetemjöl

1 stor schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

½ mild röd chili, finhackad

2 dl grädde

1 dl crème fraiche

½ dl mörkt öl (samma som löken picklas i)

några droppar soja

salt och peppar

sex skivor surdegsbröd

1 förpackning bacon (ca 140 g)

ca 150 g riven lagrad ost

persilja till garnering

Varma smörgåsar med kantarell och picklad lök på en skärbräda..

Gör så här:

  1. Strimla och knaperstek bacon.

  2. Rensa och grovhacka svampen och låt den torrsteka i en panna tills den släppt all vätska. (Tips – stek gärna svampen i samma panna som du stekte bacon i.) 

  3. Tillsätt smöret och fräs sedan också löken, vitlöken och chilin med den hackade svampen. 

  4. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt öl, grädde och crème fraiche lite i taget. 

  5. Låt puttra 10–15 minuter och smaka av med soja, salt och peppar.

  6. Bre ett tjockt lager smör på brödskivorna och rosta dem på bakplåtspapper i ugnen. 

  7. Ta ut det rostade brödet och klicka på kantarellstuvning och toppa med riven ost. 

  8. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10 min tills osten smält och fått lite färg. 

  9. Ta ut mackorna, lägg dem på ett fint fat och toppa med den picklade rödlöken, knaperstekt bacon och hackad persilja. 

Servera med en kopp kvällste eller ett glas av samma öl du använt i löklagen och stuvningen. 

En portion med varm smörgås med kantarell och picklad lök.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln