Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Är du högkänslig? Hur påverkar det ditt jobb och dina relationer?

Från 2021
Gråtande kvinna i lila tröja
Bild: Lightfield

Är du en sådan som genast läser av dina kollegers sinnestillstånd? Artur har sovit dåligt, Sirpa är nykär och vd:n kommer att berätta någonting jobbigt på veckomötet.

Tar det länge innan du lyckas skaka av dig obehaget när du grälat med din partner, även om konflikten bara handlade om vems tur det var att fylla diskmaskinen?

Brister du lätt i gråt utan att kunna hejda dig?

Du kanske ibland får höra att du är för känslig och att du borde tuffa till dig.

Men det kan du antagligen inte, ifall du hör till den femtedel av mänskligheten som är högkänslig.

Signaturen Gråtmaja skriver:

Jag är väldigt känslig för andras känslor och det tynger mig. Jag vet att jag inte behöver ta åt mig av andras mående men det bara händer. Jag var ett ganska modigt barn, men jag omgavs ofta av arga människor och jag tror att det var då jag lärde mig att tyda andras känslor. Jag märker genast om någonting är på tok med min partner. Och jag har låg tröskel att börja gråta, vilket är superjobbigt.

Gråtmaja 21

Gråtmaja önskar att Relationspodden ska ta upp ämnet högkänslighet. Det gör vi gärna!

Högkänslighet (förkortat HSP) är en medfödd egenskap hos cirka en femtedel av människorna.

HSP är ingen funktionsnedsättning och går inte heller att medicinera bort. De högkänsliga reagerar helt enkelt lättare på sin fysiska och emotionella omgivning och kan därför ibland uppfattas som överkänsliga eller lättstötta.

Är du högkänslig?

Hur tar sig detta i uttryck? Påverkas du av andras känslor? Blir du exempelvis stressad av miljöer med mycket ljud och intryck?

Hur blir du bemött som högkänslig? Har din omgivning förståelse för dig? Finns det situationer där känsligheten blir pinsam?

Hur påverkas dina relationer till familj, partner och vänner?

Hur är det inom arbetslivet? Märker du av att idealet är att man är tuff och sansad, och att den som brister i gråt på jobbet upplevs som en vekling?

Berätta gärna!

Du är anonym när du skriver till Relationspodden Norrena & Frantz. Ditt brev kan komma att läsas upp i podden och publicera i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Hur påverkar högkänsligheten dina relationer?

Formuläret för att delta har stängt.

Diskussion om artikeln