Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Plötsligt hade Boris Visjnevskij två dubbelgångare – när valkampanjen i Ryssland går in på slutrakan är nästan allting tillåtet

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 11:59.
Bild på tre ryska män som alla heter Visjnevskij och ställer upp i dumavalet.
Bildtext Plötsligt dök det upp två Boris Visjnevskij till i samma valdistrikt, som dessutom var väldigt lika till utseendet. Bilden är en skärmdump från Boris Visjnevskijs Facebook-sida.
Bild: Skärmdump

Ju närmare Ryssland kommer dumavalet den 19 september desto hårdare drar myndigheterna åt tumskruvarna på oppositionen. I en situation där presidentens maktparti har rekordlågt understöd är alla medel tillåtna.

I S:t Petersburg finns starka krafter som vill hindra veteranpolitikern Boris Visjnevskij att återväljas till det lokala parlamentet. Visjnevskij ställer upp för oppositionspartiet Jabloko.

Först försökte man i domstol hindra hans kandidatur genom att hänvisa till byråkratiska misstag i ansökan. Visjnevskij överklagade och vann.

Sedan dök det plötsligt upp två andra kandidater i hans valdistrikt med exakt samma namn. Endast fadersnamnet skiljde dem åt. Lokala medier avslöjade att dubbelgångarna hade bytt namn bara för någon månad sedan.

På den officiella valinformationen som publicerades igår har de båda dessutom ändrat sitt utseende för att påminna om den riktiga Visjnevskij

Gamla speltrick

Dubbelgångarnas uppgift är att förvirra väljarna och se till att Visjnevskijs resultat rasar.

Metoden är inte ny. Den har flitigt använts i ryska val de senaste två decennierna.

Trots upprepade försök att lagvägen hindra dylika smutstrick har de ryska lagstiftarna fortfarande inte åtgärdat problemet.

I varje politiskt val finns det alltid minst ett annat ”kommunistiskt” parti på vallängderna

Också Rysslands kommunistiska parti har för vana att råka ut för samma smutsiga metod.

I varje politiskt val finns det alltid minst ett annat ”kommunistiskt” parti på vallängderna. Ett parti som bär ett nästan identiskt namn som det som Gennadij Zjuganov leder sedan 1993.

Oron bland makteliten bottnar i det låga understöd som presidentpartiet Enade Ryssland har. Enligt det ryska gallupinstitutet FOM ligger understödet på 30 procent. I det senaste valet till statsduman tog partiet hem 75 procent av platserna

Navalnyj spökar fortfarande

Myndigheterna fortsätter sin klappjakt på oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs organisation.

Själv sitter Navalnyj i fängelse medan många av hans närmaste kolleger har tvingats fly landet.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalny.
Bildtext Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter fängslad, men klappjakten på hans organisation fortsätter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Andra medarbetare som har försökt ställa upp i höstens val har alla nekats med hänvisning till att de samarbetat med en extremistisk organisation. Navalnyjs rörelse klassades av en domstol som extremistiskt och förbjöds i somras.

Paragrafen har också använts flitigt för att stoppa andra kandidater.

Lev Sjlosberg är en av partiet Jablokos ledande politiker. För några veckor sedan beslöt en domstol stoppa hans kandidatur med motiveringen att han deltagit i ett Navalnyj-möte i hemstaden Pskov.

Beslutet skapade stora rubriker och Sjlosberg tänker överklaga beslutet.

Förbjudet rösta smart

Myndigheterna försöker även blockera Navalnyj-rörelsens app ”Smart röstande”. Ett program som hjälper kritiska väljare att enas kring den kandidat i valkretsen som har de bästa förutsättningarna att utmana maktpartiet Enade Ryssland.

Häromdagen klassade den ryska övervakningsmyndigheten sajten som förbjuden och kräver nu att all information om den blockeras på internet. Den ryska sökmotorn Jandeks har redan verkställt ordern medan Google avvaktar.

Publiken i Ryssland kan fortfarande komma åt sajten genom en vpn-anslutning. Ett system som gör det tekniskt möjligt att komma runt förbudet. Men även här har myndigheterna varit snabba. Bara förra veckan förbjöds sex företag att erbjuda vpn-anslutningar i landet.

Fördjupad kurs i valfusk

I fredags publicerade tidningen Novaja gazeta ett audioklipp som avslöjar hur valresulatet ska förfalskas i praktiken.

Bandet hade spelats in av en anonym person i staden Koroljov i landskommunen Moskva. Personen hade deltagit i ett seminarium för den personal som ska arbeta i vallokalerna.

På bandet kan man höra hur en kvinna säger att ”valkommissionen har intresse av ett visst resultat och ett visst parti” där målet är 42-45 procent av rösterna. Kvinnan nämner inte Enade Ryssland i sammanhanget, men lite senare ger hon flera konkreta exempel på hur man kan och bör hjälpa maktpartiet.

- När det gäller enskilda kandidater, hör man kvinnan säga. Pachomov går till duman, Kerseljan till lokala parlamentet. Här är procenttalet inte det viktiga, utan antal röster.

Båda kandidater ställer upp för maktpartiet.

Kvinnan ger också konkreta råd om hur och när man bör byta ut listorna över valresultatet på valdagen.

Tidningen hävdar med stöd av tre olika källor att kvinnan arbetar som stadsdirektörens medarbetare.

Rysslands Centrala valkommission reagerade direkt och har bett åklagare reda ut saken.

Källor: Fontanka, Novaja gazeta, The Moscow Times

Diskussion om artikeln