Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äldre person dödades av en annan klient på äldreboende i Åbo

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 17:22.
En gul tegelvägg med texten kurjenmäkikoti 2. Framför väggen finns en sliten bänk.
Bildtext Tranbackahemmet är ett serviceboende för äldre i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

En äldre person dog på tisdag kväll på ett äldreboende i Åbo efter att ha utsatts för ett våldsdåd av en annan klient.

Dessutom skadades en annan klient så svårt att hen måste föras till sjukhus för vård. Den personen hade på onsdag eftermiddag redan fått lämna sjukhuset

De två offren var boende på äldreomsorgsenheten vid servicehuset Tranbackahemmet 2, som finns i Åbostadsdelen Tranbacken. Offren fanns i ett tvåpersoners rum, där de upptäcktes kring midnatt.

Den misstänkta var likaså en boende vid äldreboendet, och hen har flyttats bort från enheten.

Polisen i Sydvästra Finland undersöker händelsen som dråp och som grov misshandel, men förundersökningen har nyss kommit igång.

Polisen utreder noga vad som hände på äldreboendet, men man informerar om saken nästa gång först då det finns något nytt att berätta.

På övre våningen av Tranbackahemmet 2, en enhet som tillhandahåller tillfällig vård, finns 29 platser, varav 12 är långtids vårdboende och 17 är för tillfälligt vårdboende.

De flesta av enhetens invånare är minnessjuka och äldre personer. Då misshandeln skedde fanns två vårdare på plats, vilket är normen nattetid med tanke på antalet klienter. Enheten kommer att fortsätta fungera normalt under hela polisutredningen, och invånare kommer inte att tas bort från enheten.

Åbo stad inleder utredning

Något liknande har inte hänt vid någon av Åbo stad enheter tidigare, och Åbo stad har nu inlett en utredning av händelserna.

- Vi är mycket chockade över det som har hänt. Vi vet i stora drag vad som har hänt, men polisutredningen borde göra saken ännu klarare. Vi kommer att se till att enhetens boende och deras anhöriga samt enhetens personal får krisstöd omedelbart. Vi håller som bäst på att kontakta klienternas anhöriga för att berätta om det som har hänt, säger Riitta Liuksa, social- och hälsovårdsdirektör vid Åbo stad, i ett pressmeddelande och på stadens presskonferens.

Riitta Liuksa, Minna Arve och Tuomas Heikkinen, tre tjänstemän i Åbo, står allvarliga bakom tre höga bord på en presskonferens.
Bildtext Åbos servicedirektör Riitta Liuksa, borgmästare Minna Arve och kanslichef Tuomas Heikkinen på presskonferensen 8.9.2021.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Vi kommer att utreda händelserna grundligt och noggrant. Det här innebär att vi förutom själva händelsen kommer att att gå igenom våra rutiner för att se till att allt har gått till enligt reglerna. Enligt nuvarande uppgifter verkar allt ha gått rätt till, säger Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen.

Åbos nya borgmästare Minna Arve förmedlar också sina kondoleanser å stadens vägnar till offren och deras anhöriga.

- Nattskötarna är chockade och också de får krishjälp. Min tanke går till de anhöriga, till de boende och till personalen, och att de får allt stöd och all hjälp som de behöver, säger Arve, som själv har jobbat inom vården i Åbo.

Åbo stad har öppnat en kristelefon för anhöriga och kommuninvånare gällande händelsen på Tranbackahemmet. Kristelefonen är tillgänglig dygnet runt på numret 02 262 6003.

Artikeln uppdaterades klockan 13.58 och 14.57 med kommentarer från Åbo stad, och klockan 17.22 efter stadens presskonferens.