Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Signeul presenterade Finlands trupp för höstens första VM-kvalmatch: "Slovakien är ett bra lag och vi måste försöka bryta ner dem"

Från 2021
Emma Koivisto och Natalia Kuikka firar Finlands EM-plats.
Bildtext I våras säkrade Finland en plats i EM-slutspelet 2022, nu är det VM-kval som gäller.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

VM-kvalet för Finlands damlandslag kör i gång i Åbo den 21 september mot Slovakien. Landslagets chefstränare Anna Signeul presenterade truppen på en presskonferens på onsdagen.

– Som ni ser så finns där 25 bra, tävlingsinriktade spelare. Det var svårt att välja laget, även om det hade varit ännu svårare om alla spelare hade varit tillgängliga och i form, säger Anna Signeul.

Den finländska truppen saknar nya namn, men några spelare som brukar finnas med, lyser nu med sin frånvaro på grund av skador. Till denna skara hör bland andra Kaisa Collin, Olga Ahtinen, Heidi Kollanen och Linda Nyman.

– Det hade varit bra att ha dem med oss. Men det börjar bli jättetuff konkurrens och vi har många bra spelare så förhoppningsvis ska vi klara det bra ändå, säger Signeul till Yle Sporten.

Under dagens presskonferens lyfte Signeul fram några spelare som gjort väl ifrån sig på sistone.

– Bra att ha med Emma Koivisto i laget, hon spelade bra i juni. Jag har höga förhoppningar på henne i framtiden. Anna Tamminen har imponerat i Sverige och Natalia Kuikka spelar bra i USA.

– Adelina Engman är tillbaka i Sverige efter en olycklig tid i Chelsea där hon drogs med skador hela tiden, och sedan i Montpellier där hon inte fick speltid trots att hon var i bra form. Nu är hon i Växjö där hon spelat fantastiskt bra.

I övrigt lyfter Signeul också fram Sanni Franssi – "Har höga förväntningar på henne också" – samt Amanda Rantanen och Essi Sainio.

– Amanda Rantanen spelade bra i somras i U23-laget och i Örebro gjorde hon mål i första hemmamatchen. Och det är fint att se dig tillbaka i landslaget efter din svåra skada, sade Signeul åt Essi Sainio, som var spelarnas representant på presskonferensen.

Coronarestriktioner har naturligtvis gjort livet svårare även för Signeul, men hon ser ljuset i tunneln.

– Jag är glad över att jag efter två vaccineringar kunnat komma till Finland och se matcher. Ser också fram emot att kunna åka till Spanien, England, Danmark och Italien och titta på matcher.

Anna Signeul och Essi Sainio på damlandslagets pressinfo den 8.9.2021.
Bildtext Anna Signeul och Essi Sainio på damlandslagets pressinfo.
Bild: Lehtikuva

Signeul får en fråga om hon är orolig för att Finlands anfall inte ska vara tillräckligt vasst.

– Orolig? Nä, jag tycker att vi har många bra forwards. Det är svårt att slå en Linda Sällström i form, och det är förstås otur att hon fick sin ryggskada. Men jag är säker på att Linda kommer att komma i form igen.

Den finländsk-nigerianska anfallaren Roosa Ariyo, som senaste Sportliv handlar om, finns inte med i landslagstruppen. Signeul förklarar att orsaken är att Ariyo har två pass och att hon tycker att det är fel att ta ut spelare med två nationaliteter och sedan bara ge dem ett par minuter speltid.

– Först när vi vet att någon är en startspelare för Finland så tycker jag att man ska ta ut dem.

Lycklig Essi Sainio

I början av året skadade Essi Sainio sitt knä och då såg det riktigt illa ut för den 34-årige mittfältaren.

– Det känns på många sätt väldigt betydelsefullt. Jag är nöjd att jag orkade med rehabiliteringen och gjorde den så bra. Det här är en stor grej, säger Sainio till Yle.

Att första kvalmatchen spelas på hemmaplan ser Sainio som en stor fördel, och som en bra start på ett viktigt kval.

– Vi har riktigt bra chanser. Vi har många spelare som säkert spelar sin bästa fotboll just nu.

Finland inleder jakten på VM-biljetten med Slovakien-matchen i Åbo, och trots att öppningsmotståndaren inte lär hålla lika hög nivå som gruppens på pappret bästa lag Sverige, vet Signeul att man måste se upp med Slovakien.

– Vi besegrade Slovakien för ett och ett halvt år sedan i en vänskapsmatch. Vi gjorde fyra mål men släppte in två. Slovakien är ett bra lag och vi måste föröka bryta ner dem och försöka hindra dem från att göra sådant som de är bra på.

– Vi har full respekt för Slovakien och vi vill vinna den här matchen. Det kommer krävas vårt yttersta för att göra det. Vi kan inte gå in och göra något till 90 procent. Slovakien är såpass bra och har såpass bra individuella spelare så ett litet misstag kan straffa en. Det blir en tuff match men jag tror på spelarna.

EM kan man tänka på senare

Finland säkrade en plats i EM-slutspelet i England 2022 tack vare 1–0-segern över Portugal i februari, men nu är det en ny höst och ett nytt kval.

– Du är så bra som din senaste match. Motståndarna går hela tiden framåt och man måste själva också hela tiden bli bättre. Vi kan fundera mera på EM nästa vår, nu är det ett nytt kval och vårt mål är att spela i VM, sade Signeul.

Exakt en månad efter den inledande Slovakienmatchen är det bortamatch i Georgien som står på programmet. Den 26 oktober möter Finland Irland hemma, och VM-kvalet avslutas för höstens del med bortamatch mot förhandsfavoriten Sverige den 25 november.

VM går av stapeln i Australien och Nya Zeeland sommaren 2023.