Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagaren kräver hårda straff för bilolyckan i Nokia som krävde tre ungas liv

Den åtalade, som skyddar sitt ansikte med en tidning, och hans advokat sitter i Birkalands tingsrätt.
Bildtext Den åtalade och hans advokat i Birkalands tingsrätt på onsdagen.

Åklagaren anser att den unga mannen som körde bilen måste ha förstått att han kan orsaka en olycka med dödlig utgång eftersom han var berusad och körde för fort.

Tre ungdomar dog i olyckan på Björneborgsvägen i Nokia i augusti 2020, då bilen åkte av vägen och slungades in i ett träd. 

Rättegången mot föraren inleddes i Birkalands tingsrätt på onsdagen. Åklagaren anser att han avsiktligt dödade de tre passagerarna då han körde av vägen. 

Föraren, som då olyckan inträffade var 17 år gammal, höll enligt åklagaren en hastighet på minst 120 kilometer i timmen.

“Innan bilen åkte av vägen var hastigheten åtminstone 170 kilometer i timmen, och då bilen åkte av vägen var hastigheten minst 120 kilometer i timmen. Vägytan var bar och torr,” står det i stämningsansökan. 

Enligt stämningsansökan använde två av ungdomarna inte sina säkerhetsbälten.

Föraren var berusad då bilfärden började, och drack mer i bilen, uppger åklagaren. Han uppmätte kring 1,7 promille alkohol i blodet. 

Enligt åklagaren filmade den unge mannen också med sin telefon och skrev textmeddelanden då han körde.

Den åtalade bestrider åklagarens uppgifter

Enlig stämningsansökan drog föraren i handbromsen då bilen höll en hastighet på 120 kilometer i timmen, vilket fick bilen att sladda på vägbanken. Bilen träffade ett träd och gick itu i krocken. Bilens baksäte slungades mot ett annat träd. 

De tre passagerarna dog omedelbart. Föraren klarade sig med lindriga skador eftersom det var bilens högra sida som träffade trädet, och krockkudden skyddade honom. 

Åklagaren yrkar på att föraren ska dömas för brott begångna av en ung person. Åklagaren yrkar på endera ett nio års fängelsestraff för tre fall av dråp, eller alternativt sex års fängelse för tre fall av grovt dödsvållande. Dessutom åtalas mannen för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Åklagaren motiverar kravet på en dråpdom med att föraren måste ha insett att det är sannolikt att han åker av vägen och att personerna i bilen kan dö om han är berusad och kör för fort.

I ett skriftligt svar till tingsrätten erkänner mannen till grovt rattfylleri. Han uppger att han kört bilen tidigare under kvällen, men bestrider att han skulle ha kört bilen då olyckan inträffade. Därför nekar han till åtalen om dråp och grovt dödsvållande, samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten.