Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Femte och avgörande set väntar efter starkt spel från Finland – följ sista EM-matchen i Tammerfors!

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 22:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Finland - Turkiet (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands volleybollherrar avslutar gruppspelet i Tammerfors med en match mot Turkiet. Gästerna har en avsevärt större drivfjäder i drabbningen. För hemmalagets del handlar det snarast om att finslipa formen inför veckoslutets åttondelsfinal.

Finland–Turkiet

Hakametsä, Tammerfors, klockan 20.00

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll: Finland - Turkiet (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förlusten mot Nederländerna i går innebär att Finland får bekänna färg i åttondelsfinalen. För motståndet står sannolikt regerande mästaren Polen. I Polen. Mycket tuffare än så kan det inte bli.

Finland ligger fyra i tabellen inför den avslutande omgången i kväll. Ifall man besegrar Turkiet, som ligger tvåa, kan hemmalaget kravla sig upp till trea. Också i så fall blir det motstånd i världsklass i åttondelsfinal, det vill säga Serbien.

Turkiet har däremot all orsak att satsa fullt ut på kvällens match. Ifall turkarna vinner behåller de sin andra plats i tabellen och undviker därmed att möta just Polen eller Serbien i åttondelsfinal.

LagVinsterFörlusterPoäng
1. Nederländerna4113
2. Turkiet319
3. Ryssland318
4. Finland226
5. Spanien143
6. Nordmakedonien040

Ryssland och Nordmakedonien spelar dagens andra match i gruppen. Den startar klockan 17.00.

Finlands defensiv sätts på prov

Som motståndare påminner Turkiet om gårdagens finländska övermän, Nederländerna. Än en gång får Finland tampas med en av världens bästa avslutare. Högerspikern Adis Lagumdzija håller nästan samma klass som holländaren Nimir Abdel-Aziz, som gjorde slarvsylta av det finländska försvarsspelet i går.

Ifall Finland vill avsluta gruppspelet med seger måste man få bukt med Lagumdzijas smashar. Lättare sagt än gjort. Italienproffset har varit EM-slutspelets fjärde bästa poängplockare.

Finland kan experimentera

För Finland handlar kvällens match kanske snarast om att hitta den optimala laguppställningen. Passaren Eemi Tervaportti är skadad och missar återstoden av turneringen. Är det nestorn Mikko Esko eller blixtinkallade Akseli Lankinen som ska ta ansvar som passare i fortsättningen?

Och vilka två spelare utgör Finlands bästa vänsterspikerkombination? Antti Ronkainen är självskriven men både Sakari Mäkinen och Niko Suihkonen har stått för två starka matcher var.

Kvällens match ger förhoppningsvis svar på båda frågorna.

Kommentatorns tips: Motivationsfaktorn avgör

Turkiet har allt att spela för – Finland spelar däremot nästan enbart för äran. Det är tungan på vågen. Turkiet vinner med 3–0 i set.

Diskussion om artikeln