Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alla restriktioner försvinner i Danmark i dag – Norge debatterar engångsligg

Från 2021
Uppdaterad 10.09.2021 13:58.
Danska ungdomar firar i danska färger, röd och vit, under EM.
Bildtext Restriktionerna i Danmark försvinner i dag, men redan under sommarens fotbolls-EM var Danmark ganska öppet.
Bild: imago images/Gonzales Photo/ All Over Press

I dag försvinner alla coronarestriktioner i Danmark. I Norge har en ny våg av smitta lett till att man väntar med nästa steg i öppnandet av landet och Sverige öppnar upp i slutet av månaden.

I Danmark kan man från och med i dag, fredag, leva som före pandemin. Det betyder att alla krav på munskydd, distans, eller covidintyg tas bort och ett prepandemiskt liv kan börja.

Det här är möjligt eftersom covid-19 inte längre formellt räknas som en samhällskritisk sjukdom i Danmark. Det för att smittan inte längre hotar viktiga funktioner i samhället, såsom sjukvården.

– Covid-19 har nu blivit en epidemi för de ovaccinerade, sade Lone Simonsen, dansk professor i epidemiologi till Svenska Yle i en intervju i augusti.

I Danmark är 83 procent av alla över 12 år fullt vaccinerade och samhället har öppnats stegvis sedan coronapasset infördes i april. Ser man till hela befolkningen är drygt 73 procent färdigvaccinerade.

Ihmisjoukko illalla
Bildtext Redan i början av september kunde danska festsugna fira då nattklubbarna öppnade för alla som kunde visa upp ett vaccinpass där det framgår att de är dubbelvaccinerade. Nu tas även det kravet bort.
Bild: Olafur Steinar Gestsson / EPA

Men, trots att samhället nu öppnar upp helt och hållet är man beredd på att stänga ner det igen om läget förvärras.

– Regeringen kommer inte att tveka att agera om pandemin åter hotar viktiga funktioner i samhället, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

Trots att restriktionerna försvinner håller man kvar karantänskrav för smittade och fortsätter med smittspårningen.

Rekordantal smittade i Norge – "När blir det tillåtet med engångsligg"?

Medan danskarna kan gå på nattklubb utan att oroa sig för avstånd och dansförbud är läget annorlunda i Norge. I augusti sade Norges hälsominister Bent Høie (Høyre) att norrmännen från och med slutet av september kommer att kunna dansa och ha ett one-night-stand igen, alltså så kallade engångsligg på ren svenska.

Då han blivit utfrågad om det här har han varit tydlig med att han endast på ett folkligt sätt ville prata om enmetersregeln, då det är omöjligt att ha ett engångsligg om du ska hålla en meters avstånd till andra.

– Jag har själv inte pratat om engångsligg, det är hälsoministern. Jag tror på långa, trygga förhållanden, sade Erna Solberg (H) då hon utfrågades om detta, enligt Fædrelandsvennen.

Erna Solberg står bakom ett podium och talar.
Bildtext Erna Solberg får svara på flera olika sorters frågor då det kommer till öppnandet av samhället.

Men enmetersregeln och andra norska restriktioner ligger kvar. I början av september registrerade man de högsta smittotalen sedan pandemins början, och regeringen kände sig tvungen att avvakta med öppnandet. Norge har nu den högsta incidensen av de nordiska länderna.

Speciellt har coronafallen ökat i landets skolor och flera kommuner har börjat masstesta sina skolelever.

– Vi hade hoppats på att smittan inte skulle spridas i landets skolor, men det har ökat snabbare än vad vi hade förväntat oss, säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkhälsomyndigheten på en pressträff.

Myndigheterna rekommenderar att återöppnandet av samhället ska vänta tills 90 procent av alla norrmän över 18 har fått sin andra vaccindos. Dessutom erbjuder man nu vaccin till barn i åldrarna 12–15 år för att hindra smittspridningen bland skolelever.

I nuläget är 78,8 procent av alla norrmän över 18 år färdigvaccinerade, men man hoppas att flera ska vaccinera sig under de närmaste veckorna så man kan öppna samhället igen. Under de två senaste veckorna har 820 000 norrmän vaccinerat sig, enligt Aftenposten.

Allt som allt är drygt 62 procent av norrmännen färdigvaccinerade.

Fulla salonger i september i Sverige

Sverige öppnar upp från och med slutet av september. Det innebär att deltagartaken tas bort, att svenskarna inte längre rekommenderas arbeta hemifrån och att avståndskraven försvinner från och med den 29 september.

– Restriktionerna kan inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträff på regeringskansliet framför svenska flaggor.
Bildtext Johan Carlson är Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

I och med beslutet kommer man att kunna gå på kulturevenemang som vanligt igen från och med slutet av september.

– I slutet av månaden kommer vi kunna ha fulla salonger, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Island öppnade och stängde

I slutet av juni lyfte Island alla sina restriktioner, men en månad senare infördes restriktionerna igen. Det här på grund av att smittspridningen ökade till rekordnivåer i slutet av juli och början av augusti.

Reykjavik
Bildtext Reykjavik får vänta på att restriktionerna hävs.
Bild: MIHAI ANDRITOIU / Alamy/All Over Press

För tillfället sjunker antalet smittade i Island, men restriktionerna finns kvar. Landets hälsominister Svandís Svavarsdóttir har sagt att man i och med den positiva trenden kan vara på väg att lyfta vissa restriktioner, men att inget beslut om detta har fattats, skriver RUV.

Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande av vaccineringsgraden i Norge och Danmark.