Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sju personer vill bli ny landskapsdirektör i Österbotten: "Vi vill ha en som vill gå i bräschen för Österbotten"

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 19:39.
En kvinna med axellångt brunt hår. Hon har ett munskydd på ansiktet.
Bildtext Mikaela Björklund, ordförande för rekryteringsarbetsgruppen, är nöjd.
Bild: Yle/Juho Teir

Kaj Suomelas femåriga sejour som landskapsdirektör i Österbotten tar slut i april nästa år. Sju personer vill bli hans efterträdare.

En ny landskapsdirektör ska väljas för Österbottens del inom kort och när ansökningstiden för tjänsten löpte ut i onsdags hade sju personer visat intresse.

De sju sökande är:

  • Rurik Ahlberg, politices licentiat

  • Mats Brandt, doktor i förvaltningsvetenskap

  • Joakim Ingves, ingenjör

  • Minna Jukola, EMBA, Executive Master of Business Administration

  • Jari Karjalainen, politices magister

  • Taira-Julia Lammi, diplomingenjör

  • Lars Rosenblad, doktor i statskunskap

Mikaela Björklund, ordförande för rekryteringsarbetsgruppen, är nöjd med de sökande de fått och att de representerar olika typer av bakgrunder.

– Det ger bättre möjligheter att jobba vidare med det här och ge fullmäktige möjlighet att välja rätt profil på den kommande landskapsdirektören.

Finns den kommande landskapsdirektören bland de här sju?

– Det är jag alldeles säker på. Men det är något som rekryteringsgruppen tar ställning till på fredag och ser ifall det finns tillräcklig bredd bland de sökandena så att vi kan gå vidare med intervjuer.

Ska väljas i november

Nu kommer kandidaterna att intervjuas av en rekryteringsfirma och sedan intervjuar ännu rekryteringsgruppen de som de tycker är starkast i fältet.

I oktober är det tänkt att styrelsen tar ställning till rekryteringsgruppens förslag och sedan fattar landskapsfullmäktige det slutliga valet i början av november.

Om det är möjligt hoppas Björklund att den nya landskapsdirektören kan tillträda så snabbt som möjligt.

– Det är önskvärt att den nya och den gamla landskapsdirektören kan jobba lite överlappande. Vi hoppas om det är möjligt att den nya kan tillträda någon gång på det nya årets sida.

Enligt Björklund är rollen som landskapsdirektör ganska mångfacetterad och på det sättet även en krävande roll.

– Det är någon som ska kunna samarbeta med kommunernas representanter och vara lyhörd för de strömningarna, samtidigt som hen kanske behöver vara en pådrivare och hjälpa kommunerna att utvecklas och tänka nytt.

- Vi vill ha en som vill gå i bräschen för Österbotten och som har en helhetssyn på Österbotten. Och någon som också ser den nordiska och internationella dimensionen som vi starkt velat bygga upp och som gagnar våra företag och våra kommuner.

Artikeln uppdaterad kl.19.38 med kommentarer av Mikaela Björklund.