Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Politikerna i Sjundeå vill inte öka kostnaderna för renoveringen av kommunhuset – “Alla behöver inte eget arbetsrum”

Ett rött tegelhus som är Sjundeås kommunhus.
Bildtext Sjundeå kommunhus måste renoveras efter ett vattenläckage sommaren 2020. Arkivbild.

Politikerna i Sjundeå vill ha en billigare renovering av kommunhuset än vad tjänstemännen föreslår. Alla behöver inte ett eget arbetsrum, anser tekniska nämnden.

Tjänstemännens förslag till tekniska nämndens möte den 7 september gick ut på att nämnden skulle godkänna ett utlåtande där det ska finnas arbetsrum för alla tjänstemän i Sjundeå kommunhus och tillräckligt med konferensrum.  

Det här skulle ha inneburit att tekniska sektorn skulle ha placerats i en separat tillbyggnad, men den skulle ha förverkligats först senare. 

Budgeten överskrids

Kommunen har inte gjort en ordentlig kostnadsberäkning för det här alternativet, men gissar att det ökar investeringsutgifterna med 750 000 euro. Kommunen har tidigare bestämt att renoveringen får kosta drygt en miljon euro. 

Tekniska nämnden beslöt att förorda ett annat alternativ som går ut på att ha flera enskilda arbetsrum och mindre kontorslandskap. Enligt det här alternativet ska förvaltningen, bildningen och tekniska sektorn få rum i kommunhuset utan en tillbyggnad. 

Det här alternativet beräknas kosta drygt en miljon euro, lika mycket som ytterligare ett alternativ skulle kosta. I det förslaget skulle bara en del av personalen ha haft egna arbetsrum. 

Vattenläckage sommaren 2020

Kommunhuset i Sjundeå råkade ut för ett läckage sommaren 2020.

Ett rör sprang läck och vatten rann ner i alla våningar. Det här ledde till att personalen måste flytta ut och kommunhuset renoveras.

Diskussion om artikeln