Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två hårdföra statschefer vill knyta allt närmare band – Rysslands president Putin och Belarus president Lukasjenko möts i dag i Moskva

Från 2021
Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin står på en båt och ler mot varandra.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppträder numera som nära vänner.
Bild: STELLA Pictures

Mötet ska bland annat handla om ökad integration mellan Ryssland och Belarus.

Det har blivit många möten och telefonsamtal mellan presidenterna Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko under det senaste året. De båda statsledarna uppträder numera som såta vänner trots att man vet att de tidigare inte tyckte särskilt bra om varandra.

Det är oppositionen mot presidenten hemma i Belarus och omvärldens reaktioner på det grymma sätt som han har använt mot fredliga demonstranter som har lett till att Lukasjenko har sökt tröst, stöd och hjälp i Moskva.

Putin vill öka Rysslands inflytande i Belarus

President Putin har välkomnat kontakten eftersom den har gett honom möjlighet att gå vidare med det integrationsprojekt mellan länderna som så länge bara har varit en chimär.

Redan år 1999 gjorde Ryssland och Belarus upp ett avtal om ett statsförbund. Det blev ett avtal utan någon större betydelse ända fram till för några år sedan.

Efter att oppositionslusten i Belarus växte sig stark på grund av det riggade presidentvalet i augusti 2020 har statsförbundet blivit lockande för president Lukasjenko.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin
Bildtext Det har blivit många möten mellan presidenterna under det senaste året.
Bild: EPA

Under torsdagens möte i Moskva ska presidenterna enligt förhandsuppgifter komma med nya besked om hur integrationen ska genomföras. Kremls talesman Dmitrij Peskov sa på onsdagen att presidenterna inte kommer att underteckna något avtal under mötet, men att de kommer med nyheter.

Tidigare har Belarus premiärminister Vladimir Makej sagt att ett avtal ska undertecknas i oktober-november i år.

Att stärka statsförbundet handlar inte bara om politisk vilja. Man måste också samordna en massa lagar. I dag är skillnaderna stora mellan lagstiftningen i Ryssland och i Belarus. Det gäller särskilt lagar som reglerar ekonomi, alltså till exempel skattelagar.

Också olja, kol, kärnkraft och vapen förenar

Före mötet uppgav medier i Belarus att Putin och Lukasjenko också ska diskutera energifrågor. Det belarusiska oljebolaget Belorusneft arbetar i Ryssland med bland annat service av oljeborrningsutrustning och utvinning av olja och gas. Ryssland har i sin tur byggt ett kärnkraftverk i Belarus.

Dagen efter presidenternas möte inleder Ryssland och Belarus en gemensam krigsövning, Zapad 21.

Övningen genomförs både i Ryssland och Belarus, och den är stor. Över 200 000 man deltar, och till sitt förfogande har övningen bland annat 80 krigsflygplan och helikoptrar, 290 stridsvagnar och 15 fartyg. Övningen slutar den 16 september, men en del manskap och materiel sänds åter till sina garnisoner först i mitten av oktober.

Oppositionella och medier som vågar kritisera makthavare eller ifrågasätta deras beslut utsätts för repressalier och förtryck både i Ryssland och i Belarus.

Därför låter det rätt illabådande att en av de frågor som presidenterna sägs har på agendan i Moskva är samarbete inom medier. Redan sedan förut har ryska journalister tidvis arbetat på belarusiska statliga medier.