Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistans avsatta president Ghani ber sina landsmän om ursäkt: "Att fly var det svåraste beslutet jag någonsin har fattat"

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 17:54.
Ashraf Ghani
Bildtext "Jag ber om förlåtelse för att jag inte lyckades nå ett annat slutresultat", skriver Ghani.
Bild: Shawn Thew / EPA

Ashraf Ghani ber afghanerna om ursäkt för att han inte lyckades leda landet till ett annorlunda resultat. Han slår också tillbaka mot anklagelser om att han skulle ha lämnat landet med miljoner dollar tagna ur statskassan.

"Jag är skyldig det afghanska folket en förklaring för att jag lämnade Kabul den 15 augusti efter att talibankrigare plötsligt tog sig in i staden", inleder Ashraf Ghani sitt meddelande som publicerades på twitter.

Ghani säger att han valde att lämna staden istället för att stanna och strida efter att hans säkerhetsstyrka ansåg att det var det enda sättet att rädda staden från gatustrider som skulle ha utmynnat i ett blodbad.

"Det var mitt livs svåraste beslut men jag är fast i tron att det var det enda sättet att rädda staden och dess 6 miljoner invånare", skriver Ghani.

Han säger att han har helgat 20 år av sitt liv åt att försöka hjälpa afghanerna bygga en demokratisk, välmående och självständig stat.

"Det var aldrig min avsikt att överge er eller den visionen".

Stal inga pengar

Ghani säger att nu inte är tiden för att analysera alla misstag och spekulera kring alla felsteg, även om den tiden kommer att komma i sinom tid.

Däremot vill han dementera anklagelserna om att han skulle ha tagit med sig miljoner dollar i kontanter ur statskassan då han flydde.

"De här anklagelserna är helt och kategoriskt falska. Korruption är en farsot som har förlamat vårt land i årtionden och att bekämpa det har varit mitt främsta mål som president", skriver Ghani.

Taliban sotilaita liputtavat autoista.
Bildtext Talibangerillan intog Kabul den 15 augusti. Ashraf Ghani lämnade landet samma dag.
Bild: Javed Tanveer / AFP

"Men jag ärvde en kamp mot ett monster som inte kunde besegras lätt eller snabbt".

Ghani säger att han hela tiden har varit öppen om sina och sin familjs tillgångar, av vilka största delen består av ett arv från hans frus familj.

För att bevisa att anklagelserna är felaktiga är han nu villig att låta granska både sina egna, familjens och sin stabs finanser.

"Jag välkomnar en granskning eller utredning under FN:s eller någon annan lämplig organisations bevakning för att bevisa de uttalanden jag gör här. Mina närmaste medarbetare är villiga att låta sina finanser granskas offentligt. Jag uppmanar också alla andra före detta myndighetspersoner att göra lika", skriver Ghani.

Demokrati enda vägen framåt

Ghani skriver att han hela sitt liv har varit övertygad om att en demokratisk republik är det enda sättet för Afghanistan att nå fred och välstånd.

Han skriver att han hela tiden har låtit den afghanska grundlagen från 2004 var hans ledstjärna, tillsammans med landets traditioner om diskussion och debatt för att lösa problem och nå samförstånd.

Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017
Bildtext Ghani med rivalen Abdullah Abdullah. Trots tvister om valresultat jobbade de två tillsammans i två omgångar efter att Ghani hade utgått som segrare i två presidentval.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

"Det ger en plattform för dialog där våra meningsskiljaktigheter kan hanteras genom utbyte och övertalning, och där en gemensam vision för framtiden kan stakas ut och accepteras", skriver Ghani.

Ghani kommer också med vad som kan tolkas vara en uppmaning till talibanledarna om hur landet ska kunna styras fredligt och inkluderande.

"Våra afghanska traditioner, Jirga och Shura (ungefär stormöte och rådslag, reds. anm.) uppmanar till djup jämlikhet och deltagande och kan visa sig vara ett sätt för landet att ta sig framåt på ett fredligt sätt".

Ber om ursäkt

Ghani avslutar sitt meddelande med att tacka och uttrycka sin vördnad för afghanernas uppoffringar, framförallt de soldater som kämpade in i det sista.

"Jag ångrar djupt att mitt kapitel avslutades på samma sätt som mina företrädares, utan att ha försäkrat stabilitet och välstånd."

"Jag ber om förlåtelse för att jag inte lyckades nå ett annat slutresultat."

"Mitt engagemang för det afghanska folket har aldrig vacklat och kommer att leda mig i resten av mitt liv", avslutar Ghani.