Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Profilvärvning från finländsk orientering: Mångfaldige världsmästaren Thierry Gueorgiou tar över efter Fredric Portin

Thierry Gueorgiou jublar.
Bildtext Tungt meriterade Theirry Gueorgiou vann många mästerskapsmedaljer.

Orienteringslandslaget rekryterar ett tungviktsnamn. Fjortonfaldige världsmästaren Thierry Gueorgiou är ny förbundskapten.

Det finländska orienteringsförbundet har hittat landslagets nya förbundskapten. Franske grenikonen Thierry Gueorgiou tar över efter Fredric Portin.

Det är svårt att hitta en mer välmeriterad orienterare på herrsidan. Gueorgiou har bland annat 22 VM-medaljer på meritlistan från sin aktiva elitkarriär.

Fransmannens kontrakt sträcker sig över hemma-VM i Kuopio 2025 – och nu ska ärmarna kavlas upp i finländsk orientering.

– Om man ska beskriva mig med ett ord är det "vinnare". Jag är van vid att vinna och ger precis allt för det, säger Gueorgiou till Yle.

– I dagsläget är Sverige, Norge och Schweiz de tre stornationerna i orientering. Jag vill att Finland hör till samma kategori och vill äta in deras försprång. Det finns mycket potential i Finland, så uppgiften är verkligen inte omöjlig.

Har arbetat med svenska landslaget

Det finländska förbundets målsättning är att vara bäst i världen 2025. Vägen dit är lång – Finland kammade noll i sommarens VM.

– Orientering är en blandning av det fysiska, mentala och tekniska. Fysisk kraft räcker inte om man vill bli bäst i världen. Vi måste jobba på alla de här områdena, säger Gueorgiou.

Gueorgiou kommer från arbete med det svenska landslaget. Han inleder sitt jobb som finländsk förbundskapten i oktober.

Under den aktiva karriären hade han närkontakt med finländsk orientering. Han löpte för Kalevan Rasti i de stora stafetterna och vann de två tungviktarna Jukola och Tiomila flera gånger.