Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oroligheter ombord på Baltic Princess under veckoslutet – Tallink Silja: "När fler människor är i farten igen finns utrymme för allt möjligt att hända"

Från 2021
Uppdaterad 09.09.2021 09:59.
M/S Baltic Princess åker förbi Runsala folkpark på väg från Åbo till Stockholm.
Bildtext Polisen tog emot Baltic Princess då fartyget anlände till Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Veckoslutskryssningen mellan Åbo och Stockholm för Tallink Siljas fartyg Baltic Princess fick ett oroligt slut i söndags. Rederierna säger ändå att antalet incidenter varit lägre än vanligt.

Efter att alkoholserveringen avslutats på lördagskvällen började skrik och trakasserier bland två grupper av passagerare ombord på M/S Baltic Princess. När fartyget anlände till Åbo möttes det av polisen för att lugna ner situationen.

Nu utreder också Stockholmspolisen ett misstänkt våldtäktsfall i samband med kryssningen.

Marika Nöjd är kommunikationschef för Tallink Silja och säger att det aldrig är ordningsvakternas första val att fängsla någon passagerare. Man försöker istället först med andra metoder. I det här fallet hjälpte ändå inga sådana medel.

– På fartygen finns en väldigt stor mängd övervakningskameror överallt, förutom inne i hyttarna naturligtvis. De är ändå snarare menade för att understöda polisutredningar. Ingen kan ha koll på så många kameror samtidigt, säger Nöjd.

Utöver kameror finns också en stor mängd säkerhetspersonal. Hur många säkerhetsvakter som används bestäms från fall till fall. Vissa typer av kryssningar kräver mer uppsikt än andra.

– Vi har ganska stor erfarenhet i det här skedet av hur mycket säkerhetspersonal som krävs för varje kryssning, säger Nöjd.

Ihmiset tanssivat Kasmirin esiintyessä laivalla
Bildtext När fler människor är i farten finns också utrymme för allt möjligt att hända, säger Marika Nöjd vid Tallink Silja. Arkivbild.
Bild: Antti Kolppo / Yle

I stort säger Nöjd att det under det senaste året förekommit färre incidenter ombord på kryssningsfartygen än tidigare, mycket på grund av att folk inte rest så mycket som de brukade.

– När fler människor är i farten finns också utrymme för allt möjligt att hända, säger Nöjd.

Viking Lines nya säkerhetsprogram har burit frukt

Yle Åboland talade också med Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationschef för Viking Line. Hon berättar att säkerheten är högsta prioritet för rederiet. Man har sedan några år tillbaka startat ett säkerhetsprojekt som gått under namnet Nolltolerans. Projektet har, enligt Boijer-Svahnström, burit frukt.

– Mängden incidenter har definitivt minskat efter att projektet började. Vi har satsat mycket på utbildning av vår personal och skillnaden kan definitivt märkas, säger Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström säger, liksom Marika Nöjd, att ett större antal passagerare för med sig sina risker.

– Man ska komma ihåg att dessa incidenter är sällsynta, men om man har 7 fartyg, ett tjugotal avgångar i dygnet och 6,4 miljoner passagerare i året är det oundvikligt att något inte skulle hända, berättar Boijer-Svahnström.

Johanna Boijer-Svahnström
Bildtext Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Lines nya säkerhetsprojekt burit frukt.
Bild: Ålands Radio

Finnlines håller sig så gott som fria från problemsituationer

Rederiet Finnlines fokuserar inte på vad som skulle kallas nöjeskryssningar. Detta fokus på vad rederiets operativa chef, Thomas Doepel, kallar nyttoresenärer syns också i statistiken för incidenter ombord på fartygen.

– Jag skulle vara försiktig att ens säga att något händer årligen. Tar man hela flottan i beaktande så sker något enstaka fall per år, säger Doepel.

Rederiet för ett tätt samarbete med olika myndigheter som polis, sjöräddningen och brandkåren.

– Om någon inte känner sig trygg ombord på våra fartyg så finns det ett larmnummer varigenom man får tag på vakthavande befäl vilken tid på dygnet som helst.

Doepel betonar en välskolad besättning och en lugn kundbasis som de största bidragande faktorerna till lugna färder på Finnlines fartyg.

Rederierna kommenterar stökiga kryssningar

5:38

Diskussion om artikeln