Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens expert såg klar förbättring i spelet jämfört med EM – Onni Valakaris vassa insats gav löfte om mycket mer: "Kan bli gubben i lådan för Finland"

Från 2021
Onni Valakari skjuter i landskamp mot Kazakstan.
Bildtext Onni Valakaris match mot Kazakstan fick många att bli imponerade – bland annat Yle Sportens expert Jani Lyyski.
Bild: Lehtikuva

Bättre passningsspel än i EM, läckert läge i VM-kvalet och nya spelare på frammarsch. När vardagen tog vid efter slutspelsdebuten är läget lovande för Finland, tycker Yle Sportens expert Jani Lyyski.

En VM-kvalsamling med mersmak.

När Yle Sportens fotbollsexpert Jani Lyyski sammanfattar Finlands prestationer mot Kazakstan och Frankrike får landslaget tummen upp.

– Det kändes som ett landslag med fortsatt gott självförtroende.

Lyyski blev lite överraskad över Finlands passningsspel och speluppbyggnad i mötet med världsmästaren Frankrike. Det var ett steg framåt jämfört med EM-slutspelet i somras.

– Schüller, Nissilä och Kamara gjorde alla bra insatser. Sättet som man lyckades hålla i spelet och hitta ytor mellan lagdelarna i Frankrike gjorde att man kunde vila en del med bollen. Det hade verkligen gått framåt från EM.

Valakari visade framfötterna

Jämfört med startelvan i EM var tre till fyra spelare utbytta. Joona Toivio, Tim Sparv och Jukka Raitala startade på bänken i kvalmatcherna i september. Dessutom saknades skadade Robin Lod.

Under EM hade Finland ett av de mest ålderstigna lagen och frågan är om den här samlingen var ett tecken på att Markku Kanerva har smygstartat en generationsväxling. 

– Det är bara att titta i passen och konstatera att vissa börjar falla för åldersstrecket. Sen ska man alltid ta ut bästa laget för dagen, och när de yngre spelar så här bra visar de att de hör hemma här och blir omöjliga att hålla utanför truppen, säger Lyyski.

Urho Nissilä vaihtoi paitoja kazakstanilaispelaajan kanssa.
Bildtext Urho Nissilä gjorde sina första landskamper i september.
Bild: Tomi Hänninen

Lyyski är imponerad av Onni Valakaris offensiva insats mot Kazakstan.

– Han var näst intill briljant. Det är härligt att Finland har spelare som kan göra det oväntade. Vi vet om att Lod har det i sig och Valakari växer som spelare. Förhoppningsvis kan han bli gubben i lådan för Finland. Han är kul att följa.

– Urho Nissiläs insats när han går in mot Frankrike och spelar modigt var också positivt.

"Sågat ner alla julgranar"

Valakari och Nissilä är talangfulla spelare, men Lyyski tror också att den trygga grunden som landslaget står på hjälper till. Ett enklare spelsätt gör det också enklare att kasta in färska spelare i startelvan.

– Om jag ska vara helt krass så har man sågat ner alla julgranar, kastat svåra taktiska upplägg i papperskorgen och i stället satsat på att sätta en grund och utveckla spelet i sakta mak.

– Kanervas enda större förändring är att han har gått över till en fembackslinje. I spelet håller man ihop lagdelarna, positionerar sig rätt och har en trygghet som gör det enkelt för nya att kliva in.

Om en månad fortsätter VM-kvalet med två viktiga matcher. Hemmamatchen mot Ukraina blir vägvisande för utgången i kvalet.

Lyyski hoppas att målsnåla Finland fortsätter att sätta defensiven.

– Finlands utgångsläge är bra och matchen mot Ukraina blir oerhört tung. Det kommer garanterat att vara lite övertändning i hela Fotbollsfinland då.

Så avslutar Finland VM-kvalet

9 oktober: Finland–Ukraina

12 oktober: Kazakstan–Finland

13 november: Bosnien-Hercegovina–Finland

16 november: Finland–Frankrike

Diskussion om artikeln