Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Magiska vändningen i Tammerfors: Finland imponerade och slog Turkiet i EM – nu väntar världsmästaren i åttondelen

Från 2021
Uppdaterad 08.09.2021 22:50.
Urpo Sivula jublar i EM.
Bildtext Urpo Sivula blev tungan på vågen för Finland i sista gruppspelsmatchen.
Bild: Lehtikuva

EM-gruppspelet avklarat – och Finland avslutade med att ta en riktigt tung seger mot Turkiet. Nu väntar tuffast tänkbara motstånd för Finland i slutspelet. "Det här ger oss tro på att vi kan utmana de namnkunnigare landslagen", säger veteranen Mikko Esko.

Tre vinster och två förluster blev Finlands saldo i gruppspelet i volleyboll-EM. En skön seger kom i turneringens sista match i Tammerfors.

Finland vann med 3–2 i set mot Turkiet efter en insats där hemmaspelarna verkligen bjöd upp till dans. Turkarna var favoriter i matchen, men Finland visade pannben och tvingade matchen till en femsetare.

Där var det Finland som drog det längre strået.

– En helt otrolig kväll. Vi gav aldrig upp i dag. Tidigare i turneringen har vi knäckts i något skede av matchen, säger landslagets veteran Mikko Esko till Yle.

Rysare i avslutningen

Finland fick en gnistrande start i första set, det andra setet var rena, rama mardrömmen och det tredje setet blev en jämn uppgörelse. Finland hade flera chanser att ta hem tredje setet, men man brände setbollarna och föll med 27–29.

– Finland har förlorat alltför många tajta set i den här turneringen. Det måste man påpeka, säger Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi.

Då såg Finland till att fjärde set inte blev jämnt och spännande. Urpo Sivula var setets man med sina smashar och hemmapubliken i Tammerfors fick underhållning för hela inträdet.

Urpo Sivula jublar i EM.
Bildtext Urpo Sivula.
Bild: Lehtikuva

Turkiet hade en liten lucka tidigt i tiebreaksetet, men Finland åt ikapp försprånget och avslutningen blev en rysare. Lagen tog en poäng åt gången tills Finland tog två raka och gick upp i 14–13-ledning.

Sivula gav Finland en matchboll – och det var samme Sivula som avgjorde. När matchbollen var vunnen stod det klart att Finland hade lyckats vända ett 1–2-underläge i set till vinst. Firandet i Hakametsähallen lät därefter.

– Det har varit en mäktig stämning här i Tammerfors. Det var skönt att kunna bjuda publiken på det här, säger Sivula till Yle.

Möter dubbel världsmästare

Finland hade vissa möjligheter att undvika fjärdeplatsen i gruppen inför sista matchen, men när den gick till fem set stod det klart att Finland slutar fyra i tabellen. Det betyder att det inte blir en bekväm start på slutspelet till helgen.

Snarare raka motsatsen.

Polen har två raka VM-guld i volleyboll och är alltså en stormakt i sporten. Dessutom spelas åttondelsfinalen i Gdansk med tusentals polska supportrar i hallen.

Så mycket tuffare kan det knappast bli för Finland, men Esko tror att segern över Turkiet kan betyda mycket för det här landslaget.

– Det här ger oss tro på att vi kan utmana de namnkunnigare landslagen. En hel del av spelarna i vårt lag har aldrig slagit ett så här tufft motstånd tidigare.

Lördagens åttondelsfinal sänds i Yles kanaler.

EM i volleyboll, grupp C

Finland–Turkiet 3–2 (25–17, 16–25, 27–29, 25–18, 15–13)

Ryssland–Nordmakedonien 3–0 (25–15, 25–13, 25–18)

Diskussion om artikeln