Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO:s Tedros till rika länder: Vänta med tredje vaccindos tills fattigare länder har fått fler invånare vaccinerade

Från 2021
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bildtext WHO-chefen Tedros krävde mer jämlikhet i vaccinutdelningen. Rikare länder borde vänta med en tredje dos tills de fattiga har kunnat ge åtminstone en dos åt sina utsatta invånare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots att det finns gott om doser och produktionstakten ökar når vaccinen inte fattigare länder i tillräckligt rask takt, säger WHO-chefen Tedros. Trots löften om donationer på över en miljard doser har bara 15 procent av det nått fram.

Rika länder borde vänta med att erbjuda friska invånare som redan har fått två vaccindoser en tredje dos, så att fattigare länder ska få upp vaccinationstäckningen, säger Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Preliminära resultat tyder på att vaccinens effekt avtar efter en tid, speciellt om det har gått kort tid mellan doserna.

Bland annat Israel har redan börjat ge sina invånare en tredje dos och USA, Spanien, Frankrike, Danmark, Tyskland och Storbritannien har liknande planer.

Koronarokotukset Ugandassa.
Bildtext Vaccinering i Uganda. Landet har kunnat ge bara 3,2 doser per 100 invånare. Vaccintäckningen är sämst i centrala Afrika och i Asiens fattigare länder.
Bild: Luke Gray

WHO har tidigare uppmanat rikare länder att vänta till slutet av september med en tredje dos, men Tedros kände sig nu tvungen att upprepa sig.

– För en månad sedan vädjade jag för ett moratorium för tredje doser, åtminstone till slutet av september, så att de som löper den högsta risken runt om i världen kan få åtminstone sin första dos, sade Tedros.

– Sedan dess har ändå väldigt lite förändrats i det globala läget, sade Tedros.

Produktionen inte problemet

Tedros vädjade nu till rikare länder att inte ge en tredje dos till andra än riskgrupper fram till årsskiftet och låta fattigare länder ta del av större delar av vaccinproduktionen.

Han sade sig ha blivit förfärad efter att läkemedelstillverkare sagt att det finns tillräckligt med doser för både de fattigare ländernas första doser och de rikares tredje.

Så har det enligt Tedros varit redan länge, men trots det har vaccindoser inte nått fattigare länder.

Lääkärit pitävät kynttilöitä käsissään.
Bildtext Indisk vårdpersonal hedrar kolleger som har smittats i tjänst och dött. WHO säger att då coronapandemin i dag sägs vara en pandemi för de ovaccinerade, gäller det också globalt. Länder med låg täckning fortsätter att drabbas hårt.
Bild: Idrees Mohammed / EPA

– Jag kan inte sitta tyst då företagen och länderna som har kontroll över det globala utbudet på vaccin tycker att världens fattiga ska nöja sig med rester, sade Tedros.

– Eftersom tillverkarna hela tiden har prioriterat eller varit tvungna att uppfylla bilaterala avtal med rika länder som kan betala ett högre pris, har de fattigare länderna berövats på de verktyg de behöver för att skydda sin befolkning.

Tedros sade att rikare länder i många fall har köpt upp också framtida produktion.

Donationer har uteblivit

Trots att de rikare länderna har hög vaccinationstäckning och har lovat att donera över en miljard doser har de här löftena inte blivit verklighet.

Under 15 procent av de utlovade doserna har nått fram till fattigare länder för utdelning.

FN-programmet Covax, som ska förse fattigare länder med vaccin, tvingades nu för andra gången sänka sina mål för i år.

I början av året såg det ut som om programmet skulle kunna dela ut 2 miljarder doser.

Det målet sänktes först till 1,8 och nu till 1,4 miljarder doser, då rikare länder har fortsatt att ta emot lejonparten av doserna också om de inte har behov för dem.

WHO:s statistik visar att ojämlikheten i vaccinationstäckningen de facto bara har ökat sen årets början. De flesta av de värst drabbade länderna i världen är för tillfället länder som inte har haft tillgång till vaccin.

– Vi vill inte höra fler löften. Vi vill bara ha vaccin, sade Tedros.

Diskussion om artikeln