Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanregeringens första besked om landets riktning: Förbjuder demonstrationer och kringskär kvinnornas roll i samhället

Uppdaterad 10.09.2021 07:27.
En kvinna demonstrerar i Afghanistans huvudstad Kabul.
Bildtext Hundratals kvinnor har demonstrerat i Kabul för att kräva att de inte blir av med sina rättigheter och får delta i samhälls- och yrkeslivet.

Afghanistans nya talibanregering förbjuder demonstrationer efter flera dagar av protester, där framför allt kvinnor krävt att deras rättigheter inte kringskärs. Protesterna har mötts med våld.

Afghanistans nya talibanregering har som ett av sina första åtaganden valt att förbjuda demonstrationer i hela landet.

Inrikesministeriet, som styrs av det terrorstämplade Haqqani-nätverkets ledare Sirajuddin Haqqani, varnade afghaner att inte delta i protester av något slag.

– Det är kungjort till alla medborgare att inte försöka sig på att ordna protester under några som helst former, meddelade inrikesministeriet.

demonstration mot Pakistans stöd till talibangerillan i Kabul.
Bildtext Många demonstranter har riktat sin ilska mot grannlandet Pakistan för dess stöd till talibanrörelsen.

Beskedet kommer efter flera dagar av protester på olika håll i landet, som har bemötts med våld av talibankrigare.

Framför allt har de afghanska kvinnorna krävt att deras rättigheter inte fråntas och att få höras då landets nya grundlag ska skrivas.

Bådar inte gott

Demonstrationsförbudet och våld mot fredliga demonstranter har inte gjort något för att övertyga omvärlden om att talibanrörelsens löften om en mer moderat riktning skulle uppfyllas.

– Deras dåd motsvarar inte deras ord, sade franska utrikesministeriets talesperson Agnes von der Muhll.

Världssamfundet har krävt att talibanrörelsen ska respektera de mänskliga rättigheterna, framför allt kvinnors och minoriteters rättigheter, klippa banden till terrorgrupper och tillåta utsatta afghaner att lämna landet.

– Vi kan bara notera att de här kraven inte har mötts, sade von der Muhll.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas sade att utsträckningen av samarbete och bistånd kommer att hänga på talibanstyrets beteende.

– Utnämningen av en tillfällig regering utan delaktighet från andra grupper och våldet mot kvinnliga demonstranter och journalister är inte signaler som gör oss optimistiska, sade Maas.

Allt fler förbud

Den nya talibanregeringen har också i övrigt snabbt börjat utlysa eller signalera förbud mot att kvinnor deltar i olika delar av samhällslivet.

Bland annat förbjuds kvinnor från att offentligt utöva idrott.

– Jag anser inte att kvinnor till exempel ska spela kricket, för det är inte nödvändigt, sade vicechefen för talibanernas kulturkommission Ahmadullah Wasiq till australiska SBS.

– Det kan innebära situationer där deras ansikten och kroppar inte är dolda och islam tillåter inte att kvinnor syns på ett sådant sätt.

Kvinnor iklädda burka i Kabul 8.9.2021
Bildtext Den heltäckande klädseln chadari, också känd som burkan, syns igen allt mer i gatubilden i Kabul då många kvinnor är rädda för att råka illa ut.

– Vi lever i en tidsålder där allt exponeras i media och det kommer då att finnas bilder och video som människor ser på. Så vi kan inte tillåta att kvinnor utövar idrott där de kan exponeras så, sade Wasiq.

FN:s organ för kvinnors rättigheter UN Women sade att signalerna om kvinnornas ställning under talibanstyret inte ger någon orsak till optimism.

Många kvinnor har hindrats från att gå till sina jobb, antingen helt och hållet eller utan en manlig släkting. Kvinnocenter och flickskolor uppges också ha utsatts för våld och skadegörelse.

Skillnaderna är stora mellan olika regioner, men de löften talibanledarna gett om kvinnors rättigheter syns inte i hur de lokala gerillaledarna och deras krigare beter sig mot kvinnorna, uppger UN Women i Kabul.

– Bristen på tydlighet från talibanrörelsen om kvinnornas rättigheter har lett till utspridd rädsla bland kvinnorna. Den här rädslan känns nu av i hela landet, sade Alison Davidian, UN Womens direktör i Kabul.

Källor: AFP, AP, Reuters, The Guradian, SBS