Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 9.9

Från 2021
Uppdaterad 09.09.2021 15:28.
Rovaniemen kaupungintalon rokotuspisteen edusta.
Bild: mia.sivula@yle.fi

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Soite slutar rapportera dagliga siffror - möjligt att få andra dosen snabbare

Coronaberedskapsgruppen i Mellersta Österbotten beslutade under torsdagen att Soite framöver endast rapporterar antalet coronafall en gång i veckan, på måndagar.

Detta trots att coronaläget inte ser ut att lugna ner sig på Soites område. Coronafallen uppstår nu bland ovaccinerade eller bland de som alldeles nyligen fått vaccinet.

Ovaccinerade uppmanas söka sig till coronatest även vid väldigt lindriga symtom.

Soite ger också från och med måndag möjligheten att förkorta intervallet mellan den första och den andra vaccindosen till sex veckor.

Vasa stänger Korsnästågets hälsostation tillfälligt

Eftersom coronavirussituationen blivit sämre blir man tvungen att tillfälligt stänga Korsnästågets hälsostation under tiden 13–17.9.2021. Men tidigare bokade tider till läkarmottagningen sköts vid Korsnästågets hälsostation, liksom också drop in –vaccineringen 14.9 kl. 16–18.

Den akuta mottagningsverksamheten flyttas till Dammbrunnens hälsostation under tiden 13–17.9.2021. Telefontidsbokningen vid Korsnästågets hälsostation fungerar som normalt.

– Skälet till den tillfälliga stängningen är att det finns många föräldrar i personalen och de har varit tvungna att i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar stanna hemma som karantänsvakter till sina barn sedan coronavirussituationen har blivit sämre i synnerhet bland barn och unga. Därför måste vi vidta de här undantagsarrangemangen för att säkerställa tillräckliga personalresurser, säger avdelningsskötare Mari Saaranluoma.

29 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt har 29 nya fall att rapportera på torsdag förmiddag. Incidensen stiger till 204 och det totala antalet fall är 3 262.

10 nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar 10 nya coronafall på torsdag morgon.

Incidensen är 76,7 och totala antalet fall 1 448. Mellan en och tre personer får sjukhusvård.

Diskussion om artikeln