Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Myndigheterna slopar begränsningar på deltagarantal i Vasa sjukvårdsdistrikt

Från 2021
Kvinna i färgglada kläder dansar på gatan.
Bildtext Arkivbild från Konstens natt i Vasa 2019.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Sammankomstbegränsningarna upphör gälla i Vasa sjukvårdsdistrikt från och med torsdag den 9 september. Vaccineringarna framskrider och smittspårningen fungerar bra, konstaterar myndigheterna.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland meddelade på onsdagen att man inte förlänger de nuvarande sammankomstbegränsningarna. Orsakerna är att hälso- och sjukvården inte är överbelastad och att de flesta smittkedjor kan spåras.

I Vasa sjukvårdsdistrikt upphör begränsningarna för offentliga sammankomster att gälla på torsdag och i Södra Österbotten på fredag. I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller begränsningarna ännu under tisdagen den 14 september.

Även om Regionförvaltningsverkets begränsningar upphör kan enskilda kommuner vid behova fatta egna beslut om begränsningar.

Vid användningen av olika kund- och verksamhetsutrymmen måste man i vilket fall som helst iaktta de allmänna hygienkraven enligt lagen om smittsamma sjukdomar (58 c §), som ålägger dem som ansvarar för utrymmena att bland annat ge kunderna instruktioner, ordna kundernas vistelse så glest som möjligt och intensifiera rengöringen av ytor.

Regionförvaltningsverket påminner även om att arrangörer för offentliga tillställningar måste se till att ovan nämnda krav uppfylls.

Vad gäller restaurangernas begränsningar sett till kundantal och öppettider är det statsrådet som fattar beslut. De begränsningarna är fortfarande i kraft.

Diskussion om artikeln