Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisskjutningen i Rusko har utretts – tre poliser var i livsfara

Från 2021
Ett trähus och parkerade bildar syns från en åker. Bland bilarna finns också en polisbil.
Bildtext En person dog och en polis skadades i samband med en skottlossning i Rusko i augusti.
Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Centralkriminalpolisen har rett ut hur det gick till då en person dog och en polis sköts i samband med att polisen larmades till en bostad i Rusko i slutet av augusti. Förundersökningen visar att tre poliser har varit i livsfara i samband med händelsen.

Skjutningen ägde rum i samband med ett hembesök i Vahto i Rusko måndagen den 23 augusti vid sjutiden på kvällen. Både personen i bostaden, som sköts av polisen och senare avled på sjukhuset på grund av sina skador, och en polis använde vapen.

Den man som fanns på plats då polisen anlände till bostaden misstänks för brott, och händelsen utreds som tre mordförsök. Mannen misstänks för att ha skjutit mot polisen med hagelgevär. Det här ledde till att en polis fick skottskador, och måste föras till sjukhus för vidare vård.

Förundersökningen kommer att avslutas, eftersom den misstänkte avled i samband med händelsen. Centralkriminalpolisen har utrett händelsen för att ta reda på hur händelseförloppet gick till.

Förutom vapnet som avfyrades mot polisen hittades flera olagliga vapen och sprängämnen i bostaden.

I går, den 8 september, blev det även klart att specialiståklagare Heidi Savurinne inte kommer att inleda någon förundersökning om polisens användning av vapen. Specialiståklagaren konstaterade att det enda möjliga sättet att stoppa personen i den situationen var att polisen använde sitt vapen.

Personen hade inte lytt polisens order och polisen hade inte fått honom att ge upp sitt vapen. Den misstänkte hade dessutom redan skadat en civilperson och en polis.

Diskussion om artikeln