Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dråprättegången i Jakobstad: Den åtalades sambo vittnade i rätten: "Han är inte en våldsam person"

Uppdaterad 09.09.2021 18:20.
Rättegång i Jakobstad

Rättegången i fallet med den unga kvinna som sköts till döds i en bostad på Storgatan i Jakobstad för snart två år sen avslutades på torsdag. Den åtalade 36-åringens sambo vittnade i rätten: - Han är en snäll person som ser till andra mera än till sig själv, säger hon.

På torsdagen avslutades rättegången gällande den kvinna som sköts till döds i sin bostad vad gäller åtalet om dråp. I morgon kommer de övriga åtalspunkterna att behandlas: rattfylleri, skjutvapenbrott, ovarsam hantering av vapen och straffbart bruk av narkotika.

Rättegångens fjärde och sista dag inleddes med att rätten behandlade en video som målsägandes advokat fått ta del av i början av veckan.

Man beslutar att inte ta med videon som bevismaterial som sådan och den visades inte i rätten. Men den åtalade hördes om materialet i videon.

Videon innehåller sexuellt umgänge mellan den åtalade och hans flickvän som han hade ett förhållande med sedan han släppts ur häktet våren och sommaren 2020. 

I videon använder kvinnan ett tilltal där ordet murha, mord ingår. På grund av att media följer med via videolänk är det svårt att uppfatta hela ordet. Båda personerna är drogpåverkade vid tillfället. Den åtalade säger att det var ett skämt och han tog det inte på allvar. 

36-åringen säger också att han mått dåligt och att hans mål var att "knarka ihjäl sig", hans eget uttryck, efter dödsskjutningen.

Polisen påträffade den åtalade i trappan

Under förmiddagen hördes ytterligare tre vittnen. Det första vittnet var en polis som anlände till bostaden efter skjutningen.

Polisen var del av den patrull som förde ut 50-åringen, som också fanns i bostaden när kvinnan sköts, ur bostaden. 

I trapphuset mötte han 36-åringen, som polisen kände igen sedan tidigare. Polisen hade i det skedet redan fått namn på den misstänkte gärningsmannen. Både 36-åringen och 50-åringen var bekanta för polisen sen tidigare. 

Den åtalade var uppskärrad och frågade hur det är med kvinnan. Polisen säger att mannen inte verkade vilja fly från platsen. 

Polisen berättar att det uppstod viss tumult i trapphuset när polisen skulle hålla koll på både 50-åringen och den åtalade.

När polisen visiterade 36-åringen hittade de ett vapenmagasin i hans ficka. 

De handfängslade de två männen som sen fördes ner till polisbilen. När polisen frågade 36-åringen var vapnet som magasinet tillhör fanns sa han att det ligger i Larsmosjön.

Polisen säger att man gjorde ett inledande förhör, men polisen säger att han inte minns alla detaljer eftersom det är två år sedan händelsen.

Enligt förundersökningen sa 36-åringen i polisbilen att det var ett vådaskott. Det här minns inte polisen längre tydligt. 

36-åringen ville inte i det skedet berätta några detaljer om det som hänt i lägenheten på Storgatan.

Vittne besökte bostaden på natten innan kvinnan sköts

Det andra vittnet är en ung man som hördes via videolänk. Han besökte kvinnans bostad under natten innan hon blev skjuten.

Det var den åtalade 36-åringen som ville träffa honom. Vittnet säger att 36-åringen ville be honom om ursäkt, men vittnet vill inte säga ifall detta har med branden i den åtalades hus att göra.

I den unga kvinnans bostad fanns kvinnan, den åtalade och 50-åringen.

Vittnet säger att han diskuterade med den åtalade medan de två andra satt i soffan. Han uppfattade inte något bråk eller några hot. Han märkte inte heller att någon skulle ha varit rädd och han såg inga vapen.

Vittnet säger att alla utom han själv var märkbart påverkade av droger.

Vittnet har ingen uppfattning om huruvida 36-åringen och kvinnan var ett par. Under hans besök i bostaden var kvinnan tyst och pratade inte heller med den åtalade. 

Vittnet sa i förundersökningen att 36-åringen och kvinnan höll om varann, något sådant minns han inte längre.

Men han säger att 36-åringen hade många saker i bostaden, vilket kunde tyda på att han bodde där. 

Sambon vittnade om en snäll person

Rättegångens sista vittne var den åtalade mannens sambo som är ett karaktärsvittne. Hon är själv tillnyktrad drogmissbrukare och berättar att de två tidigare använt droger tillsammans.

Sambon sade att 36-åringen aldrig uppträtt våldsamt eller hotfullt, varken nykter eller drogpåverkad. Hon beskrev mannen som snäll, en nästan översnäll person, som sätter andra före sig själv.

De två träffades för ungefär ett år sen och 36-åringen har berättat om det som hände i bostaden på Storgatan. Sambon sade att 36-åringen inte är en person som ville skada någon annan och att det som hänt tynger honom.