Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya lagen om djurens välmående till riksdagen våren 2022 – husdjursägare ska ansvara för att förhindra okontrollerad reproduktion

Från 2021
två orangea kattungar inlidade i en duk i händerna på en människa
Bildtext Det finns ungefär 700 000 katter i vårt land, men enbart en bråkdel av katterna är id-märkta.
Bild: Miikka Varila / Yle

I slutet av året eller i början av 2022 ska medborgarinitativet om katters id-märkning och sterilisering upp till riksdagen. Tidigare i år blev det klart att alla hundägare från och med 2023 ska id-märka och registrera sina hundar och nu planeras också mera bestämmelser för den nya djurskyddslagen.

Vår nuvarande djurskyddslag är från 1996 och har många gånger ansetts vara föråldrad. 2014 försökte man förnya lagen, men arbetet gick för långsamt och man hann inte med under dåvarande riksdagsperiod.

Ett nytt försök gjordes för några år sedan, men då skulle den nya lagen vara en del av landskapsreformen som då planerades. Så när landskapsreformen gick om intet 2019, gick också den nya lagen i stöpet.

Men nu berättar Tiina Pullola, specialsakkunnig vid Jord- och skogsbruksministeriet, att man är på gång igen med den nya djurskyddslagen, som ska heta “lagen om djurens välmående”.

För en ny lag behövs definitivt, säger Pullola.

Vi behöver definitivt en ny lag. Våra husdjurs betydelse i samhället har ökat med åren och vi har idag mycket mera vetenskaplig kunskap om djurens välmående och vad som behövs för att säkerställa ett bra djurskydd än vad man hade för 20 år sedan

― Tiina Pullola, specialsakkunning vid Jord- och skogsbruksministeriet

Djurägare måste hindra sina djur från att okontrollerat föröka sig

Ett problem som man vill förhindra med den nya lagen är bland annat förekomsten av vildkatter och katt- och valpfabriker, och därför kommer man i den nya lagen kräva mera av husdjursägarna, berättar Pullola.

– Det kommer att komma en ny bestämmelse som säger att alla husdjursägare med till exempel katter eller hundar ska hindra dessa djur från okontrollerad reproduktion.

Det här liknar också väldigt mycket det aktuella medborgarinitiativet om katter, som skickades in till riksdagen för tre veckor sedan och som kommer att behandlas i riksdagen antingen i slutet av det här året eller i början på nästa år, enligt ordförande för jord- och skogsbruksutskottet Anne Kalmari (Centern).

Där vill initiativtagarna att man får bukt med okontrollerad förökning av katter genom sterilisering och kastrering och att alla katter ska id-märkas och registreras.

"Det är dags för en ny lag"

En som gläds över de nya bestämmelserna som planeras i den nya lagen om djurens välmående är Liisa Schreibmaier som är kommunalveterinär i Närpes.

– Det är nog jätteviktigt med en ny lag. Det är dags att den blir färdig nu då den varit på gång så länge.

Schreibmaier hoppas att den nya lagen också känns uppdaterad och dagsaktuell. Det senaste lagförslaget kritiserades nämligen redan i beredningsskedet för att vara föråldrad och otillräcklig.

– Jag hoppas att den innehåller uppdateringar som hjälper oss att göra vårt jobb och ökar välmåendet för djuren.

Katt tittar runt ett hörn.
Bildtext I nuläget är de flesta katter i Finland inte id-märkta och många lämnar också fortfarande sina katter vid sommarstugan efter sommaren för att förvildas.
Bild: Laura Hyyti / Yle

Liisa Schreibmaier är också för de förslag som nämns i medborgarinitiativet om att id-märka katter.

– Jag tycker att man ska id-märka djuren så att man vet vem som äger djuren ifall de blir skadade eller tappas bort.

Och det är bra att få bukt med reproduktionen så att det inte skulle finnas vilda kattpopulationer som ofta är sjuka och har andra problem

― Veterinär Liisa Schreibmaier

Den nya lagen om djurens välmående är nu i september och oktober på remissrunda och planen är att den ska behandlas i riksdagen någon gång på våren.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln