Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen utreder Juha Pylväs uttalanden

Från 2021
Centerns gruppordförande Juha Pylväs iklädd kostym och vinröd slips. i bakgrunden gröna lummiga träd.
Bildtext Juha Pylväs.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Polisinrättningen i Österbotten utreder Centerns Juha Pylväs tal på partikongressen i somras. Pylväs pratade om "elintasosurffarit" när han syftade på vissa personer som söker asyl.

Vid Centerns partikongress som hölls i Seinäjoki den 25 augusti höll riksdagsgruppens ordförande Juha Pylväs ett tal som nu utreds av Polisinrättningen i Österbotten.

Pylväs använde i sitt tal uttrycket "sosiaaliturvalla loisivat elintasosurffarit". Vill man försöka sig på en översättning kunde man kanske säga "levnadsstandardssurfare som snyltar på den sociala tryggheten".

Till Helsingin Sanomat förklarade Pylväs att han syftade på asylsökande. Senare sa han till Yle att han enbart syftade på personer som inte har någon grund för att söka asyl.

På Facebook skrev Pylväs att han i sitt tal sa att Finland ska hjälpa flyktingar och att vi behöver arbetskraftsinvandring.

- Jag konstaterade att vi inte behöver personer som missbrukar vår sociala trygghet. Allt det här är i enlighet med partiets linje.

Pylväs konstaterade dock också att han hade kunnat välja sina ord bättre. Han avslutade med att konstatera att Finland måste se över sin asylpolitik så att man kan hjälpa dem som faktiskt behöver hjälp.

En begäran om förundersökning har registrerats hos polisen och polisen utreder huruvida det finns skäl att misstänka brott. Utredningsarbetet är i startgroparna och därför kommenterar polisen inte ärendet desto mera i det här skedet.