Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Hela boken är ett försök att skriva en poplåt i poesiform” – Martina Moliis-Mellberg har skrivit en olycklig kärlekssaga

Från 2021
Uppdaterad 12.09.2021 10:52.
Martina Moliis-Mellberg personporträtt rakt framifrån
Bild: Kia Svaetichin

Poeten Martina Moliis-Mellberg har precis kommit ut med en ny diktsamling som heter pisces szn och är en kärlekssaga. Den prosalyriska diktsamlingen innehåller både beundran och passion men mest av allt handlar den om olycklig kärlek. Författaren säger själv att det är ett försök att skriva en poplåt i poesiform. 

Martina Moliis-Mellberg bor i centrala Helsingfors, dit flyttade hon för ett drygt år sedan efter att hon hade bott en längre tid i Sverige. Hon tar emot mig hemma i sitt utomordentligt välstädade hem (hemmet är inte städat för att jag kommer på besök, konstaterar jag snopet). 

Varje sak har sin plats och lägenheten är prydlig och väldigt hemtrevlig. Moliis-Mellberg förklarar sitt städade hem som en form av att ha kontroll åtminstone på något plan i livet. Hon bjuder på grönt te och säger att hon inte vill att jag ska fotografera något i hennes lägenhet. Hon vill hålla sig så privat hon kan. 

Martina Moliis-Mellberg säger att boken pisces szn nog handlar om kärlek men för henne själv handlar den ännu mer om man vad som händer med en människa som hoppas för mycket.

– Jag ville skriva om hopp som någonting destruktivt eftersom vi oftast talar om hopp som någonting bra. Som att det är bra att hoppas och att vi alltid hoppas på det bästa. Men boken handlar om att man hoppas så mycket att det inte går att gå vidare.

Lyssna på intervjun här:

Martina Moliis-Mellberg om diktsamlingen pisces szn

15:09

Inte autofiktion

Då man läser pisces szn känns den väldigt personlig. Nästan som att man i smyg läser någon annans dagbok. Men Martina Moliis-Mellberg vill inte kalla boken för autofiktion även om hon tycker att all litteratur i viss mån är personlig eftersom man skriver utifrån sig själv. 

Läsare har blivit sämre på att läsa fiktion och skönlitteratur som något annat än just exakt författarens egna berättelser

Martina Moliis-Mellberg

Även om boken är full av personer med bekanta namn som man kan koppla till Moliis-Mellbergs umgängeskrets menar hon att det är en lek, och att hon medvetet använt de bekanta namnen som redskap i sin bok. Hon tror att läsare i dag är så vana med att tolka allt som autofiktivt. Läsare har blivit sämre på att läsa fiktion och skönlitteratur som något annat än just exakt författarens egna berättelser menar hon.

– Boken tangerar egna erfarenheter i viss mån och när jag började skriva den gjorde jag det från en plats där jag var rätt nära mig själv. Men ju längre jag höll på med boken desto tydligare blev tonen och rösten som är det här jaget och som inte är jag. Den här boken är det närmaste jag har kommit en upplevelse att jag var ett kärl som den här berättelsen bara fullkomligen rann ur. Den rösten var helt egen och behövde berättas exakt så som den berättas i boken, konstaterar Moliis-Mellberg.

Fiskesäsong

Titeln på boken, pisces szn, betyder ordagrant fiskesäsong – något som Martina Moliis-Mellberg säger att hon aldrig skulle döpa en diktsamling till. På engelska blir det annorlunda. Pisces är fiskens stjärntecken på engelska och szn är en förkortning på internetspråk för season

I boken är föremålet för denna tungsinta och stundom hoppfulla men främst väldigt drabbande olyckliga kärlek just stjärntecknet fisk. 

Martina Moliis-Mellberg sitter på en lekparkshäst
Bildtext Det är inte autofiktion men den tangerar egna erfarenheter, menar poeten Martina Moliis-Mellberg om sin senaste diktsamling pisces szn.
Bild: Kia Svaetichin

Jaget i boken vill ha tillbaka duet. För att förstå vad som har hänt använder sig jaget av psykologi, astrologi, litteratur och popmusik. Poeten Moliis Mellberg är populärvetenskapligt intresserad av astrologi.

– Det är intressant att tänka på de sakerna även om jag inte tror att astrologi kan säga något om oss som vi inte redan skulle veta. Men så som vi reagerar på vårt horoskop till exempel, vad vi tycker stämmer eller inte stämmer, det säger något om oss.

Samma sak är det med läsning av tarotkort, inte så att korten egentligen vet något om en utan att insikten kommer utifrån det du själv tycker att läsningen handlar om

Martina Moliis-Mellberg

Samma sak är det med läsning av tarotkort, inte så att korten egentligen vet något om en utan att insikten kommer utifrån det du själv tycker att läsningen handlar om, säger Moliis-Mellberg. I pisces szn är astrologi ett försök för jaget att förstå något som i grunden inte går att förstå.

Pärmen till Martina Moliis-Mellbergs diktsamling "Pisces szn".
Bildtext Martina Moliis-Mellberg intresserar sig för astrologi och tarotkort i sin nya diktsamling.
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Ville egentligen skriva en popdänga

Boken är full av musikreferenser. Kärlekslåtar som Billie Eilish Ocean eyes, Lykke Lis Deep end eller Rihannas Love on the brain dyker upp. Sist i boken finns en förteckning över alla låter som omnämns, som en egen spellista. 

– Jag ville att den här boken skulle kännas som en popdänga på tre minuter där du står på dansgolvet och allt är hemskt men det är också jättebra. Jag ville försöka skriva en poplåt i poesiform helt enkelt. 

Poeten Moliis-Mellberg tycker att det finns få saker som gör människan så språkligt banal som kärlek. 

– Det är svårt att komma undan ord som hjärta och smärta. Alla de här klichéerna som kännetecknar uttryck för kärlek och som vi plötsligt börjar använda. Men popmusiken är väldigt bra på att förvalta det otroligt banala språket. 

Det finns så många osannolikt bra poplåtar, men om man bara skulle läsa texten så är det ingenting annat än otroligt platta och pinsamma formuleringar

Martina Moliis-Mellberg

Moliis-Mellberg menar att det finns så många osannolikt bra poplåtar, men om man bara skulle läsa texten så är det ingenting annat än otroligt platta och pinsamma formuleringar. De orden i kombination med musiken ger människan känslor som man inte ens fattade att man kunde känna då man hör en bra poplåt.

– Popmusiken är bra på att få en att känna att man vill dansa och gråta samtidigt och det hade jag som referens när jag skrev den här boken. När jag är kär, både lyckligt och olyckligt, lyssnar jag massor på musik. Vissa låtar blir väldigt viktiga för det känns som om den här låten säger exakt det jag känner, säger Martina Moliis-Mellberg. 

Pärmen till Martina Moliis-Mellbergs diktsamling "falk".
Bildtext Falk utkom våren 2021 och handlar om sårbarhet och sorg. Boken uttrycker sig minimalistiskt och sparsmakat.
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Produktiv poet

Martina Moliis-Mellberg har varit produktiv, i våras kom falk och nu några månader senare pisces szn. Hennes tidigare utgivning, A (2015) och 7 (2017) är till formen prosalyrisk medan falk är mer renodlad poesi, sparsmakad och abstrakt. 

Författaren Martina Moliis-Mellberg.
Bildtext Martina Moliis-Mellberg har varit produktiv det senaste året, med två utgivna diktsamlingar inom loppet av samma år.
Bild: Helen Korpak

Hennes nya diktsamling skiljer sig rejält till formen, är luftigare och har betydligt mer text, skriven utan skiljetecken men med en brinnande fart som tar tag i en och river en med sig. 

– Det var den rösten som kom till mig. Den var väldigt pratig och akut, nästan som en enda lång monolog. Det var den känslan jag var ute efter, ett jag som har så mycket att säga och den behöver säga det nu. Det är en monolog som vill vara en dialog men det där duet finns inte där.  

 Om du inte har någon att prata med så fyller du själv ut tomrummen med en lång svada av allt som maler i ditt huvud, funderar Moliis-Mellberg vidare.

– Tystnaden upplevs som ännu värre, säger hon.

 “jag textade dig och vi bestämde att vi skulle ringas och sen textade du har migrän och sen textade du somnade tidigt och sen textade du ska iväg om en stund och sen textade du får besök och sen textade du måste jobba och sen textade du kanske bättre en annan gång // och jag sa att jag förstod och jag förstår jag känner att jag förstår precis allting men ibland vill jag bara att du ska längta efter mig mer än allt annat i ditt huvud jag vill vara viktigast en stund det är själviskt jag vet men vad fan”

ur pisces szn

Lyssna när Martina Moliis-Mellberg själv läser utdraget:

Martina Moliis-Mellbergs uppläsning ur pisces szn

0:21

 – Pseudodialogen som försiggår i ens huvud just då var det tillstånd jag var ute efter då jag skrev den här boken. pisces szn är egentligen en enda lång tanke, säger Martina Moliis-Mellberg och ler lite sorgset.

Martina Moliis-Mellberg personporträtt rakt framifrån
Bild: Kia Svaetichin

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Är 37 år gammal alltså född år 1984

Aktuell med diktsamlingarna pisces szn (hösten 2021), falk (våren 2021) och diktanatologin Bländad av död och kärlek. 130 år finlandssvensk poesi, i urval av Maïmouna Jagne-Soreau, Martina Moliis-Mellberg & Martin Welander (red.) (2021)

Läser just nu Nya namn skriven av Elin Willows (2021)

Lyssnar helst på en norsk skidskyttepodcast

Senast sedda film är Promising Young Woman (regi: Emerald Fennell 2021)