Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa börjar coronatesta på Kasernområdet

Från 2021
Koronatestejä tehdään mobiilitestauspisteellä Vaasassa
Bildtext Coronatest på Vasa järnvägsstation.
Bild: Antti Haavisto / Yle

I Vasa går man snart över från coronatester med remiss till test helt utan tidsbokning. Nu är det klart att testandet framöver ska ske på Kasernområdet.

Igår onsdag berättade Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta att alla tester i Vasa snart ska göras utan remiss.

På torsdag vet Saija Seppelin, akutvårdens överskötare på Vasa sjukvårdsdistrikt, berätta att platsen blir Kasernområdet.

Meningen är att hela testprocessen ska ske smidigare när folk inte behöver ringa och boka tid.

- Hittills har det ju också varit så att primärvården på hälsostationerna tagit emot samtalen, medan testandet görs vid centralsjukhuset. Så det har varit två olika organisationer och det har ibland inneburit en fördröjning när många vill testa sig, säger Seppelin.

Trycket på att testa sig har varit högt på sistone, så man kan tycka att det finns en risk för väldigt långa köer också utan tidsbokning.

- Vi försöker ordna det på ett sånt sätt att det inte ska bli så långa köer. Och så hoppas vi ju givetvis att hela situationen går mot det bättre, att testbehovet minskar från dagens läge.

Något datum för när man kör igång på Kasernområdet har man inte ännu.

- Men vi hoppas kunna börja redan i september, säger Seppelin.

Tiderna för när man kan testa sig kommer att följa dagens modell med tidsbokning; från morgon till kväll och varje dag.

Det är givetvis inte tänkt så att folk från hela distriktet ska börja komma till Vasa på test. Men om man av någon anledning råkar befinna sig i Vasa och behöver testa sig är det självklart tillåtet.

Vasabladet var först med nyheten om att testandet ska ske på Kasernområdet.

Diskussion om artikeln