Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brottsrubriceringen kring våldsdådet på äldreboendet i Åbo preciserades – utreds som grov misshandel och dödsvållande

Från 2021
En gul tegelvägg med texten kurjenmäkikoti 2. Framför väggen finns en sliten bänk.
Bildtext Våldsdådet skedde på Åbo stads äldreboende i stadsdelen Tranbacken.
Bild: Arash Matin / Yle

Brottsutredningen kring våldsdådet på äldreboendet Tranbackahemmet 2 i Åbo fortsätter. Nu utreds fallet som dödsvållande och två fall av grov misshandel, meddelar polisen. Brottsrubriceringen kan ändras i ett senare skede.

En klient dog och en annan klient skadades i ett våldsdåd på äldreboendet på tisdagskvällen. Den misstänkta gärningspersonen är troligen en av klienterna på äldreboendet.

Ingen har gripits, och polisen berättar inte heller var den misstänkta personen har placerats.

Polisen har hört flera personer, och förhören fortsätter.

- Vi utreder exempelvis den exakta tidpunkten för våldsdådet. Eftersom största delen av invånarna har en minnessjukdom eller är gamla, så kan vi inte höra alla målsägande. Det säger kriminalkommissarie Kristiina Kontio i ett pressutskick.

Den tekniska utredningen fortsätter. Dessutom utreder polisen ansvarsfrågor gällande stadens tjänster för äldre och personer med funktionsvariationer.

"En del av vårdpersonalen byter bransch"

En chockerande tragedi - så beskriver vårdfacket Tehys förtroendeman inom Åbo stad, Annaliisa Kalves, det som skett. Fallet visar vilka förhållanden skötare i värsta fall jobbar i, säger Kalves till Yle Turku.

Två nattskötare var på plats på enheten då våldsdådet skedde.

- Förutom det sedvanliga vårdarbetet kan skötarna också tillreda frukosten och kvällsmaten och sköta smutstvätten. Tidigare hade vi anställda som hade som uppgift att sköta det här, säger Kalves.

Kalves får ofta ta del av vårdpersonalens oro för sin ork. Arbetet har varit stressigt redan innan coronapandemin.

- Många är utbrända och vi har många sjukledigheter. Många frågar också om det praktiska kring uppsägningar och möjligheterna till det. En del av personalen byter bransch, säger Kalves.

"Anhöriga kan känna sig lugna"

Enligt Åbo stads social- och hälsovårdschef Riitta Liuksa har staden inget nytt att informera kring fallet på torsdagen.

- Polisens utredning går framåt och stadens interna utredning har också kommit igång, säger Liuksa till Yle Turku.

Alla som har anhöriga på Tranbackahemmet 2 har kontaktats.

Kutymen brukar vara att personalen besöker klienternas rum fem gånger per natt, säger Liuksa.

- Det är omöjligt för oss att hålla koll på om klienterna besöker de andra klienternas rum. Vi kan inte heller låsa dörrarna, säger Liuksa.

Enligt Liuksa är liknande våldsdåd ovanliga.

- Anhöriga kan känna sig lugna. Vården är trygg också i fortsättningen.

Liuksa tror att vi kommer att gå tillbaka till den tid då det fanns personal som skötte om exempelvis smutstvätten och tillredningen av maten på äldreboenden. Då kan vårdarna fokusera på vårdarbetet.

- Det ser ut som om vi håller på att återvända till det. Alltså att det finns personal som sköter olika uppgifter på ett äldreboende.