Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Fotbolls-VM vartannat år? Ett sällsynt korkat förslag från Fifa som får en att rysa av obehag

Frankrike firar VM-guld i fotboll 2018.
Bildtext Frankrike är regerande världsmästare efter segern i finalen mot Kroatien 2018.

Arsène Wenger kom med ett förslag, ett sällsynt korkat förslag. VM vartannat år? Kronjuvelen i fotbollen riskerar att bli urvattnad om Fifa får bestämma.

Football, bloody hell.

Världens största sport, världens mest maximerade idrottsindustri.

När den franska storklubben Paris Saint-Germain och spanska La Liga-bossen Javier Tebas rullar ut i ordkrig i internationella medier under landslagsuppehållet höjer man knappt på ögonbrynet.

– PSG är lika farliga för fotbollen som superligan, sa Tebas och syftade på Parisklubbens värvningar och lönepolitik.

– Koncentrera dig på dina två klubbar – Real Madrid och Barcelona – som har fullt fokus på att lämna din liga och den europeiska fotbollen som vi känner den, kontrade PSG.

Superligan – det misslyckade kuppförsöket som i skymundan ledde till ett nytt Champions League-format som är en naturlig rörelse mot en fotbollsverklighet där de fem–tio största lagen i Europa dikterar villkoren som i sin tur ekonomiskt luckras upp (hejdå, Financial Fair Play) av ett Uefa som ser ut att ge vika för superklubbarna med ägare från arabvärlden, Ryssland, Kina och USA.

Andningspaus?

Köp spelare för att skifta fokus

Under tiden kan jag påminna om diskussionen som fördes i samband med superligans uppgång och fall i våras. Supportrarna vann slaget mot de giriga ägarnas planer på en franchisefotboll i en sluten superliga, men den stora striden domineras av plånboken.

Kasta in Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho och Raphaël Varane i Manchester United och kritiken mot Glazer-familjen bedarrar en aning. Romelu Lukaku till Chelsea? Leo Messi, Sergio Ramos och Gigi Donnarumma till PSG? Jack Grealish till Manchester City?

De stora klubbarna har gått på maxvarv i åratal och har ingen kontakt med marken och gräsrötterna, men i kölvattnet av en pandemi som ledde till en ekonomiskt svår säsong utan publik fick vi ändå bevittna en av de mest späckade transfersomrarna någonsin.

Evig regel? Köp spelare för att skifta fokus hos ilskna supportrar.

Inför helgens Premier League-omstart är det stora samtalsämnet i Manchester knappast hur United sköts som klubb. "Den förlorade sonen" Cristiano Ronaldo är tillbaka – med Glazer-familjens pengar som hjälp.

Obehaget vandrar över magen

De som trodde att pandemin skulle elda upp skiten och få fotbollen att starta om hade fel.

Vi har den fotbollsvärld som vi förtjänar, och under de senaste dagarna har nästa förslag lyfts upp på bordet. Den här gången tittar vi på kronjuvelen – och när Arsène Wenger pratar för att spela herr-VM vartannat år vandrar obehaget över magen.

Wenger, som numera är högt uppsatt i Fifa, har arbetat med förslag för att utveckla sporten. Han placerade en bomb i fotbollsfamiljens famn.

Förslaget, som planterades av Saudiarabien i våras, har redan vunnit mark – över 160 medlemsländer i Fifa har gett grönt ljus för att gå vidare med idén och nysta i frågan. I samma paket föreslår Wenger också kraftiga förändringar i kvalspelet, med färre men längre landslagsuppehåll.

Först ett utvidgat VM med 48 landslag (verklighet 2026), och nu det här förslaget som skulle skaka om fotbollen i grunden och sätta punkt för det speciella med ett VM-slutspel.

– Vi har fått positiv respons. Jag tror inte att publiken vill ha ett kvalspel som pågår i ett och ett halvt år. Det kan koncentreras till fyra eller fem veckor, säger Wenger i en intervju med L'Équipe.

Stort motstånd i Europa

Det är föga förvånande Europa som vill agera bromskloss för Fifas planer. Uefa har ett eget kontinentalmästerskap som ger stora intäkter och en så stark position i världsfotbollen att Fifa gärna kväver deras syretillförsel.

Uefas ordförande Alexander Ceferin hotar med bojkott och säger att Fifa vill döda fotbollen med det nya förslaget, de stora europeiska ligornas organisation har redan meddelat att de ställer sig på tvären.

– Fifas förslag skulle omöjliggöra att lägga en vettig ligasäsong, och om man skulle lägga VM vartannat år är steget kort till risken att Uefa vill lägga EM vartannat år med. Då skulle vi ha mästerskapsår varje år, och knappt kunna lägga spelschema för ligorna. Än mindre kunna komma ihåg vem som är nuvarande mästare i VM eller EM, säger svenska elitfotbollens chef Mats Enquist enligt SVT.

Nu man ska gapskratta?

Skenheligheten nådde sin kulmen när Wenger intygade att pengar inte spelar någon roll i VM-förslaget. "Vi vill utveckla kvaliteten i matcherna", sa han.

Är det nu man ska gapskratta och försöka påpeka att en väldigt stor del av Fifas inkomster kommer från herrarnas fotbolls-VM?

– VM har samma speciella känsla som ett OS när det avgörs vart fjärde år. Jag gillar inte förslaget, man tappar prestigen, säger Wales storstjärna Gareth Bale i ett inspel i debatten.

Amen.

När Tim Sparv skrev en lång text om problematiken runt VM i Qatar påpekade han att spelarna aldrig får säga sitt i beslutsprocessen runt de stora mästerskapen. När Fifa lägger fram en sällsynt korkad plan vore det kanske ändå vettigt att lyssna på spelarnas åsikt.

Vill de faktiskt spela fler matcher? Vill de faktiskt ha VM som riskerar att tappa sin unika status? Vill de faktiskt det här? Vill någon som inte tänker med plånboken det här?

Vem vinner när nästa stora strid i fotbollsvärlden har blossat upp? Fortsättning lär följa.