Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten i Polen röstade mot kontroversiell medielag – lagförslaget ska nu behandlas på nytt

Polacker protesterar mot den polska regeringens krav försök att inskränka på landets pressfrihet.
Bildtext Lagförslaget utlöste stora protester i Polen i augusti.

Senaten i Polen har röstat emot den kontroversiella medielagen som i augusti orsakade stora demonstrationer i landet. Den röstades för knappt en månad sedan igenom av parlamentets underhus Sejmen.

Lagförslaget ses som ett slag mot medias yttrandefrihet och oberoende i Polen, eftersom den skulle hindra utomeuropeiska mediers verksamhet.

Till exempel skulle den populära amerikanskt ägda tv-kanalen TVN24 förbjudas i sin nuvarande form. Kanalen är ofta kritisk mot landets ledning.

Rösterna i senaten föll 53–37 med tre frånvarande röster. I senaten har oppositionen majoritet, till skillnad från Sejmen där maktpartiet Lag och Rättvisa (PiS) har en hårfin majoritet. Det är det nationalistiska PiS som vill genomföra lagförslaget.

Lagförslaget ska nu behandlas i Sejmen på nytt och då kan senatens beslut stjälpas.

Det är sist och slutligen upp till Polens president Andrzej Duda att godkänna eller förkasta lagförslaget. Han är före detta PiS-politiker och har antytt att han kanske förkastar förslaget ifall det godkänns i Sejmen.

Sedan PiS blev maktparti år 2015 har Polen fallit 46 platser ner på pressfrihetsindexet World Press Freedom Index och ligger nu på plats 64.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln