Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mental förändring väntar för Bottas – har inte pratat med Räikkönen om stallbytet: "Osannolikt att vi kör om segrar nästa år"

Från 2021
Valtteri Bottas under pressträff.
Bildtext Valtteri Bottas har en höst kvar som Mercedes-förare.
Bild: EPA

Valtteri Bottas vill inte prata om vilka alternativ som han hade. Han medger att Alfa Romeo är något helt annat än Mercedes. "Det här är ett projekt och jag är ivrig", säger han inför Italiens GP.

En glad och tacksam Valtteri Bottas mötte formel 1-journalisterna under torsdagen – ett dygn före tävlingshelgen i Italien kör i gång med kval.

I början av veckan kom beskedet att Bottas ersätter Kimi Räikkönen i Alfa Romeo.

– Jag tror inte att jag har pratat ett ord med Kimi om stallet, säger Bottas.

Han medger att det blir en rejäl förändring att köra i Alfa Romeo. Under de fem säsongerna i Mercedes har Bottas vant sig vid att köra i seriens bästa bil.

– Mentalt blir det annorlunda. I Mercedes har det blivit framgångar. Realistiskt sett är det osannolikt att vi kör för segrar nästa år, men man vet ju aldrig. Det blir regeländringar och det finns många motiverade i stallet.

Hade andra alternativ

Bottas fick reda på att han inte fortsätter i Mercedes inför Belgiens GP i slutet av augusti. Flera alternativ har funnits på bordet. Bland annat spekulerades det om en återkomst till Williams.

– Jag vill inte nämna något annat stall, det här kändes rätt i slutändan. Jag är tacksam för att de litar på att jag passar in där.

– Jag ska bidra med mina kunskaper och försöka att utveckla dem. Det här är ett projekt och jag är ivrig.

Efter att ha stått i skuggan av Lewis Hamilton blir Bottas försteförare i sitt nya stall. Det är fortfarande oklart vem som blir finländarens stallkamrat. Antonio Giovinazzi har ett utgående kontrakt med Alfa Romeo.

– Jag vill inte prata om det. Stallet får fatta beslutet.

Bottas fokus ligger ändå på att hjälpa Mercedes till en ny konstruktörstitel i höst. Just nu leder stallet knappt före Red Bull.

Nya poäng delas ut på Monza den här veckan. Helgen startar med kval på fredag och sen körs en sprinttävling på lördag.

Lördagens resultatlista bestämmer startordningen i söndagens lopp.