Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis trollband Zürich i Diamond League-finalen – hela arenan tittade på när svensken var nära nytt världsrekord

Från 2021
Armand Duplantis hoppar stav.
Bild: EPA

Övriga världseliten tittade på, hela arenan i Zürich vrålade fram Armand Duplantis. Men det blev inget världsrekord för den svenske stjärnan i Diamond League-finalen.

När Diamond League-säsongen avslutades sent på torsdagen var det Armand Duplantis som tog finalkvällen över mållinjen. Och som den svenske stavhopparen trollband ett fullsatt Letzigrund i Zürich.

Duplantis fick med sig Sam Kendricks och Timur Morgunov till 5,98, men där tog det stopp för utmanarna.

Då skickade Duplantis först upp ribban på 6,06 – och tog i första försöket. Svensken hade gott om luft mellan sig själv och ribban.

Sen kom attacken för att höja världsrekordet till 6,19. Duplantis har försökt många gånger under sommaren, och han var oerhört nära att ge friidrottsgalan i Schweiz en oslagbar avslutning.

Duplantis hade hela stadion – inklusive övriga världseliten – i ryggen. Han rev knappt i första försöket på höjden, men var långt från att klara i de två övriga hoppen.

Armand Duplantis jublar.
Bildtext Armand Duplantis fortsatte att imponera.
Bild: All Over Press

Duplantis landsman Daniel Ståhl tog också hem Diamond League-finalen i diskus. Ståhl fick upp 66,49 i första omgången och det räckte för att vinna tävlingen.

Resultatet är svenskens sämsta notering under hela 2021, men det spelade mindre roll.

– Målet var att vinna tävlingen. Jag var alldeles för ivrig och kortade ned tekniken lite för mycket. Det var en fantastisk kväll här i Zürich med fullsatt, jag hade velat kasta längre, säger Ståhl till SVT.

Ingebrigtsen: Mycket har känts meningslöst efter OS

Den norske stjärnan Karsten Warholm tävlade för första gången på 400 meter häck efter det makalösa världsrekordloppet i Tokyo. Warholm sprang offensivt och vann klart, men stannade en bra bit från det otroliga världsrekordet på 45,94.

Karsten Warholm jublar.
Bildtext Karsten Warholm tog hem Diamond League-finalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Norrmannen noterades för 47,35, men han såg helnöjd ut efter målgången som Diamond League-vinnare. Löparna tvingades till tre starter på grund av tjuvstarter.

– Det är inte idealiskt, men jag tänker bara att det är en fördel för mig. Man måste acceptera det, säger Warholm till NRK.

Norges andra olympiska mästare i friidrott från Tokyo heter Jakob Ingebrigtsen. I OS-finalen på 1500 meter spurtade Ingebrigtsen ner kenyanen Timothy Cheruiyot, men nu bet inte norrmannens steg lika bra.

– Jag tror att alla är glada över att sätta punkt för en lång säsong. Efter Tokyo har mycket känts meningslöst. OS är så stort och då blir allt annat litet. Det blir roligt att få träna en vinter och titta fram mot nästa mästerskap, säger Ingebrigtsen till NRK.

Sidorova hoppade över fem meter

Ett koppel idrottare från andra länder än de nordiska stod också för världsklassresultat under finalkvällen i Zürich.

Ansjelika Sidorova efter seger i Diamond League.
Bildtext Ansjelika Sidorova stod för ett av tidernas bästa stavhopp.
Bild: EPA
  • I stavhoppet hoppade ryskan Ansjelika Sidorova in sig i historieböckerna. Hon blev den tredje hopparen över fem meter då hon klarade 5,01 – bara fem centimeter från Jelena Isinbajevas världsrekord.

  • I tresteg visade olympiska mästaren Yulimar Rojas sin överlägsenhet. Hon vann på 15,48 – över 80 centimeter före tvåan i tävlingen och 19 centimeter från världsrekordet som Rojas satte i OS-finalen i Tokyo.

  • På 100 meter noterade Elaine Thompson-Herah en ny världstid. Jamaicanskan vann på 10,65 och visar att det över tre decennier gamla världsrekordet är hotat.

Samtliga resultat från Diamond League-tävlingen i Zürich hittar du här!

Diskussion om artikeln