Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland och Belarus ska dela pengar, bränsle och vapen – Putin och Lukasjenko: Vi har återvänt till en bas som har funnits ända sedan Sovjettiden

Från 2021
Aleksandr Lukasjenko och Vladimit Putin står vid respektive podium och håller presskonferens framför en rad av belarusiska och ryska flaggor.
Bildtext President Lukasjenko talade om hur kritiker har hävdat att det ökade samarbetet innebär att Ryssland slukar Belarus. Han sa att något sådant inte kommer att hända.
Bild: Mikhail Metzel / TASS / All Over Press

Pengar, bränsle och vapen hör till det som Ryssland och Belarus ska dela i framtiden om Putin och Lukasjenko får som de vill – och de brukar de se till att de får.

Presidenterna möttes i Moskva på torsdagen.

Vi är beredda att gå så långt inom militärt, politiskt och ekonomiskt samarbete som våra medborgare kräver, sa Belarus president Aleksandr Lukasjenko efter sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Presidenternas förhandlade i Kreml i Moskva varade i omkring fyra timmar. Enligt det de berättade under presskonferensen efter mötet hade de kommit överens om utökat och fördjupat samarbete inom 28 områden.

Nu ska arbetet fortsätta inom ländernas säkerhetsråd. Redan under senhösten planerar Putin och Lukasjenko skriva under ett avtalsdokument som befäster samarbetet.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tapaamassa Moskovassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia huhtikuussa 2021.
Bildtext Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko lät förstå att den fördjupade integrationen är något som både ryssar och belarusier önskar sig. Arkivbild från maj 2021.
Bild: All Over Press

Två auktoritära ledare vill hållas kvar vid makten

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko lät förstå att den fördjupade integrationen är något som både ryssar och belarusier önskar sig. Däremot berättade de inte på vilket sätt folket har gett planerna sitt stöd.

Vardera presidenten har stora popularitetsproblem. Lukasjenko vägrade medge att han förlorade presidentvalet i fjol och har slagit ned alla oppositionsyttringar med våld. Putin i sin tur har gjort allt han har kunnat för att tysta alla protester i Ryssland.

Några detaljer om planerna avslöjade presidenterna inte under presskonferensen, men det stod klart att det handlar om ett omfattande program.

Inom ekonomin ska Ryssland och Belarus utveckla ett gemensamt betalsystem, ett koordinerat bankväsende och en gemensam valutapolitik. Länderna ska också samordna sin arbetslagstiftning och sin socialpolitik.

Än så länge blir det ingen personalunion

President Putin sa under presskonferensen att det politiska samarbetet fördjupas först efter att de ekonomiska frågorna är lösta. Det framgick heller inte på vilket sätt det planerade avtalet kommer att påverka den nya konstitutionen som torde vara under arbete i Belarus.

Tidigare har Aleksandr Lukasjenko lovat att den nya konstitutionen ska stå klar inom kort. Efter det ska det bli presidentval i Belarus och Lukasjenko ska inte kandidera. Det är möjligt att han vill få någon annan central post inom statsförbundet med Ryssland.

Ännu finns det inte heller inte planer om att införa en gemensam valuta i länderna. Putin underströk att en gemensam valuta kan vara besvärlig.

– Se på Europa där små och fattiga länder är fångar inom euro och inte kan fatta beslut som är lönsamma för dem själva, sa Putin.

President Lukasjenko talade om hur kritiker har hävdat att det ökade samarbetet innebär att Ryssland slukar Belarus. Han sa att något sådant inte kommer att hända.

– Vi kommer att leva samman på fullkomligt jämlika villkor, sa Lukasjenko.

Mera pengar och vapen till den fattigare grannen

Beträffande energipolitiken lovade president Putin att Belarus ska få köpa gas till samma låga pris under nästa år som i år. Dessutom kommer Ryssland fortsätta ge förmånliga lån till Belarus.

Militärsamarbetet är en mycket viktig del av det allt intensivare samarbetet. Ett exempel på hur militärsamarbete ser ut är den stora krigsövningen Zapad-21 som genomförs just nu.

– Vi har ingen fiende som vi övar oss att besegra, men vi ser hur Nato ökar sin militära närvaro vid våra gränser, sa Putin.

Lukasjenko i sin tur sa att militären måste öva därför att också motståndaren gör det. Han talade om hur Belarus i samarbetet med Ryssland är ett exempel för andra tidigare Sovjetrepubliker.

– Vi banar väg som en bulldozer för ökat samarbete, sa han.

Allt som nu görs och det avtal vi ska sluta är uteslutande till nytta för medborgarna i våra länder och folket känner sig redan från förr som ett enda folk, sa Lukasjenko.

Vi har återvänt till en bas som har funnits ända sedan Sovjettiden, sa Lukasjenko också.

Diskussion om artikeln