Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden inför vaccinkrav för stora delar av den amerikanska arbetsmarknaden

USA:s president Joe Biden håller tal.
Bildtext President Joe Biden uttryckte frustration över att ovaccinerade amerikaner hindrar landet från att lämna coronapandemin bakom sig.

USA:s president Joe Biden har beslutat om en rad nya hårda åtgärder för att försöka få bukt på coronaepidemin i USA. Enligt nya regler måste alla anställda vid företag med över hundra anställda vara vaccinerade eller låta testa sig minst en gång i veckan.

Arbetsgivare som bryter mot reglerna hotas av hårda böter.

Bestämmelserna gäller även anställda inom den federala staten och vid sjukhus som får federala anslag.

De nya reglerna gäller sammanlagt 100 miljoner personer, det vill säga kring två tredjedelar av alla arbetande amerikaner.

– Det här handlar inte om frihet eller personliga val, utan om att skydda er själva och människorna kring er, sa Biden i ett tal natten till fredagen finsk tid.

USA har drabbats av en ny coronavåg och sjukhusen i flera delstater är överbelastade. Över 650 000 amerikaner har dött i covid-19 och trycket på president Biden från den coronatrötta befolkningen ökar.

Ny våg efter fri sommar

Biden lovade i våras att USA skulle få en ”sommar av frihet” från viruset, men deltavarianten och utbrett vaccinmotstånd har lett till att smittkurvorna på nytt börjat peka uppåt.

Situationen är inte lika katastrofal som för ett halvt år sedan och den nya vågen drabbar främst delstater med lägre vaccinationsgrad.

Biden har trots det varit under hård press att agera för att vända utvecklingen. Presidenten och hans administration har nu beslutat att ta till hårda åtgärder.

Ökar motsättningarna

Natten till fredagen lade Biden skulden för det försämrade läget på ”politiker som aktivt undergräver kampen mot coronaviruset” och de amerikaner som inte vill vaccinera sig.

– Det som gör det hör otroligt frustrerande är den minoritet av amerikanerna som hindrar oss från att ta oss förbi det här, sa Biden.

De nya reglerna kommer att väcka ilska bland presidentens motståndare och de miljontals amerikaner som inte litar på att coronavaccinerna är trygga eller motsätter sig att staten inför vaccintvång.

Oklahomas guvernör Kevin Stitt var snabb att kritisera de nya reglerna.

– Det är inte statens uppgift att diktera vad privata företag gör, sa han.

Källor: Reuters, AFP, BBC, DW