Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lionel Messi är herre på täppan i sydamerikansk landslagsfotboll – gjorde hattrick i VM-kvalet och passerade Pelé: ”Ett unikt ögonblick”

Från 2021
Lionel Messi jublar.
Bild: EPA-EFE/Juan Igna​cio Roncoroni

Lionel Messi är nu alla tiders landslagsmålskytt i Sydamerika. Messi noterades för sitt 77:e, 78:e och 79:e landslagsmål när Argentina slog Bolivia i VM-kvalet. Jag har drömt om det här, säger Messi.

Den brasilianske fotbollslegendaren Pelé gjorde 77 mål under sin landslagskarriär och har innehaft det sydamerikanska rekordet i flera decennier. Lionel Messi har länge siktat mot rekordet och nu har han det i sitt eget namn.

Inför VM-kvalmatchen mot Bolivia hade Messi gjort 76 mål för Argentina men 90 minuter senare var han uppe i 79 fullträffar.

Messi dansade genom försvaret och satte 1–0 i den 14:e minuten. 2–0 kom i den 64:e minuten efter fint samarbete med Lautaro Martinez och sedan fastställde Messi slutresultatet till 3–0 då han styrde in en retur då två minuter återstod att spela.

– Jag var nervös men ville samtidigt njuta. Jag har drömt om det här och väntat väldigt länge. Det var ett unikt ögonblick, säger Messi som gjort 153 landskamper enligt nyhetsbyrån Reuters.

I samband med matchen firade Argentina också titeln i Copa America som man tog i somras. Landslaget spelade nu sin första match med hemmapublik på läktaren sedan pandemin startade.

– Det fanns inget bättre sätt att fira än det här. Min mamma och syskon fanns på läktaren. Jag är så otroligt glad, säger Messi.

Efter åtta omgångar ligger Argentina på andra plats i kvalgruppen. Brasilien som toppar gruppen vann sin match i natt över Peru med 2–0.

Resultat, VM-kval:

Argentina – Bolivia 3–0

Brasilien – Peru 2–0

Paraguay – Venezuela 2–1

Uruguay – Ecuador 1–0

Colombia – Chile 3–1

Diskussion om artikeln