Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvalspelarens otroliga marsch mot toppen – i somras rankades Emma Raducanu utanför topp-300, nu ska hon spela final i US Open

Emma Raducanu jublar efter semifinalen i US Open.
Bildtext Emma Raducanu.

Emma Raducanus framfart i US Open är häpnadsväckande. Brittiskan kvalade först in till turneringen och har sedan inte tappat ett enda set på sin väg till finalen. Jag kan inte tro att det är sant, säger Raducanu efter semifinalsegern över Maria Sakkari.

För första gången sedan 1977 kommer en brittisk damspelare att spela i en grand slam-final. Och det är inte vilken spelare som helst. Emma Raducanu har haft en otrolig utveckling de senaste månaderna.

Raducanu var rankad utanför topp-300 i världen då hon fick ett wildcard till Wimbledon i somras. I sin grand slam-debut gick hon till fjärde omgången och gav en liten fingervisning om vad som väntade.

I New York har allt klaffat för 18-åringen. Raducanu tog sig till huvudturneringen via kval och har sedan spelat bländade tennis med sex matcher utan setförlust.

På fredagsmorgonen säkrade hon sin finalplats då hon slog Maria Sakkari med 6–1, 6–4.

– Tiden här i New York har gått otroligt snabbt. Jag har fokuserat på varje dag och tre veckor senare är jag i final. Jag kan inte tro att det är sant, säger Raducanu i sin segerintervju.

Två tonåringar i final

Emma Raducanu är nu den första kvalspelaren under den öppna eran som gått hela vägen till final.

– Vilka är förväntningarna nu? Jag är en kvalspelare så åtminstone på pappret har jag ingen press på mig, säger hon.

I finalen kommer Raducanu att möta en annan sensation. 19-åriga Leylah Fernandez besegrade Aryna Sabalenka med 2–1 i set. Fernandez har tidigare i turneringen slagit ut spelare som Naomi Osaka, Angelique Kerber och Elina Svitolina.

– Det har varit många år med blod, svett och tårar, jag har offrat mycket både på och utanför planen. Jag är otroligt glad över att vara i final, säger Fernandez.

Damernas final spelas på lördag och blir den första i US Open på 22 år mellan två tonåringar. 1999 var det Martina Hingis och Serena Williams som möttes i finalen.