Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jyväskylä hotar fälla patientdatasystemet - Hans Frantz: "Då är vi tillbaka på ruta ett"

Man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj står utomhus och tittar in i kameran. I bakgrunden grön gräsmatta och fasaden av ett betonghus.
Bildtext Hans Frantz, Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Dramat kring det nya patientdatasystemet för Vasa sjukvårdsdistrikt tar ytterligare en vändning. Nu hotar det falla i Mellersta Finland och således också i alla övriga inblandade sjukvårdsdistrikt. - Vi får börja från början i så fall, säger Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz.

Köpet av det amerikanska systemet Aster hotar nu falla i ett av de fyra sjukvårdsdistrikt som är med på upphandlingen, nämligen Mellersta Finland.

Stadsdirektören i Jyväskylä Timo Koivisto föreslår att staden drar sig ur projektet. Enligt Yle Uutiset är det den allt större prislappen som ligger bakom Koivistos förslag - kostnaden för Cerners Aster-system har nästan fördubblats.

Jyväskylä är största medlemskommun i Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt och deras beslut väger tungt.

"Ny upphandling tar tid och kostar pengar"

Faller upphandlingen i ett av sjukvårdsdistrikten så faller den också i de övriga. Något som Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP) inte vill se.

- Om det sker så är vi tillbaka på ruta ett. Då måste vi sätta igång en ny upphandling som tar tid och kostar pengar. Jag vill påminna om att våra tretton medlemskommuner i tiderna gav oss uppgiften att ta fram ett nytt system.

På Siun sote i Norra Karelen säger vd Ilkka Pirskanen att man funderat på andra möjliga alternativ redan i åratal.

Inga andra alternativ just nu

Enligt Hans Frantz finns det i dagsläget inga andra alternativ än Aster för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Vi får börja från början om det faller.

Hur bråttom är det?

- Jätte. När vi blir ett välfärdsområde vid årsskiftet sköter vi flera delar som vi inte sköter i dagsläget, och för de delarna har vi inget system.

Så det går inte att sköta Österbottens välfärdsområde med det system som man idag har i Vasa sjukvårdsdistrikt?

- Om vi inte har ett nytt system eller ett system som vi håller på att bygga upp när vi går in i välfärdsområdet, så måste vi reda oss med det system vi har nu. Men det är ju inte ett system där de olika delarna talar med varandra på det sätt som våra kommuner önskar.

Ett möte i taget

Enligt Frantz är det svårt att säga om beskedet från Jyväskylä kommer att öka oron i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige som ska fatta beslut om systemet.

Inkommande måndag är första mötet för nya fullmäktige, som kommer att få mycket information om patientdatasystemet. Den 4 oktober är det tänkt att man ska fatta beslut.

- Vi måste ju se vad som händer där i Mellersta Finland. Vi tar ett möte i gången, säger Frantz.

Diskussion om artikeln